Kako se pravi turšija u buretu recept

Turšija je kisela zimska salata koja se pravi od povrća ili voća. Tragajući za značenjem reči turšija, pronašli smo da predstavlja kiselo mešano povrće i potiče iz persijskog jezika. Popularna je na ovim prostorima i još uvek se priprema turšija na starinski način kao zimnica. Pravi se od različitog sezonskog povrća i to kao turšija u buretu (većem ili manjem), kanti ili tegli, zavisno od željene količine. Ovaj naš recept se pravi bez konzervansa, esencije, vinobrana i sl. Mešano povrće se ukiseli mlečnom fermentacijom, uz upotrebu soli i vode, na identičan način kao kiseli kupus.

Od čega se pravi turšija

Sastojci za turšiju mogu biti različiti i ne postoji neki jedinstven recept. Ovde ćemo predstvaiti recept za turšiju od povrća, mada ljudi rade turšije od voća, pa jedan takav recept smo dali u članku voćna turšija od divljih krušaka.
Povrće od koga pravimo turšiju treba biti neoštećeno, čvrsto, sveže i ne baš sasvim zrelo. Trebaće nam voda i so, kao i šećer i začini koji doprinose lepšem ukusu. Celu zimu možemo uživati u predivnoj salati.

Priprema turšije

So i šećer staviti u lonac sa vodom, da proključaju i rastope se. Zatim sklonite sa šporeta da se ohladi. U burence redajte povrće. Od začina stavljamo biber u zrnu i lovorov list. Posle toga prelivamo složeno povrće sa pripremljenom vodom. Da povrće ne bi isplivalo odozgo treba staviti plastičnu rešetku i turšija u buretu se mora pritisnuti, opet kao kod kiselog kupusa. Zatvoriti i držati na tamnom i hladnom mestu. Već posle mesec dana turšija se može jesti.

Sastojci

U zavisnosti od veličine posude u kojoj pravite turšiju, proporcionalno povećavajte ili smanjujte sastojke. Nama je trebalo:

3 kg kornišona
3 glavice karfiola
2 kg paprike
2 kg zelenog paradajza
2 kg šargarepe
10 l vode
400 g soli
100 g šećera
biber u zrnu
lovorov list

Ako volite turšiju sigurno će vas zanimati i recept za kisele paprike sa kupusom

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!