Kisele paprike punjene kupusom za zimu bez konzervansa recept

Paprike punjene kupusom uvek predstavljaju izvanrednu salatu. Ovaj recept priprema se za zimu, kao i ostala zimnica. Kisele paprike punjene kupusom, prave se slično kao kiseli kupus, dakle bez konzervansa i sirćeta. Nema potrebe za tim, jer ovde so čuva namirnice. Ovo su stari dobri recept, koji se prenosi sa kolena na koleno.

Kako se prave paprike punjene kupusom

Za paprike punjene kupusom za zimu bez konzervansa, potrebne su nam žute paprike babure. Ove paprike su kompaktnije i čvršće, pa im zato dajemo prednost. Treba ih oprati, izdubiti i očistiti da budu spremne za punjenje.
Zatim, potrebno je naribati kupus, jer ćemo sa ribancem da punimo paprike. Ovako nariban kupus, se malo posoli i ostavi da omekša. Začiniti sa biberom u zrnu, te dobro promešati. U svaku papriku se stavi malo soli, ali vodite računa da ne preterate, pa se paprike pune kupusom. Uporedo sa tim punimo tegle ili burenca, koja smo unapred pripremili. Ide sloj ribanca, pa red paprike punjene kupusom, pa opet sloj ribanca i sve tako do vrha tegle. Naliti teglice vodom, prekriti gazom i staviti rešetku (pritiskivač), koja je adekvatna veličini tegle. Odozgo treba da se pritisne nečim teškim. Kao što vidimo, sve je slično kao kad se kiseli kupus. Dolazi do fermentacije, ali nema sirćeta i bez konzervansa, kao turšija. Potrebno je oko 30 dana, da bi paprike punjene kupusom bile ’’kisele’’’, odnosno spremne za jelo. Obično se prave na jesen, a tegle se otvaraju zimi. Paprike punjene kupusom su zaista ukusna salata, a i zdrava, ako ne preterate sa soli. Stari dobri poznavaoci kažu da treba 2% soli na celu količinu.

Sastojci

Žute paprike babure
Svež kupus ribanac
So
Biber u zrnu

Autor fotografije: Selma Pavičić

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!