Najbolji prirodni probiotici za dobro varenje i imunitet su

Prirodni probiotici su jako važni. Održavaju normalnu crevnu floru i potpomažu lakše varenje hrane. Zdravlje organa za varenje, naročito creva, se pokazalo kao veoma bitno za imunitet i zdravlje celog organizma. Zdrava creva omogućavaju dobro usvajanje hranjivih sastojaka, a eliminisanje štetnih sastojaka iz organizma. To izgleda kao veoma bitno, a zapravo i jeste tako. Ako uvrstite u ishranu ovih 6 prirodnih probiotika, dovešćete vaš imunitet na zavidan nivo, što znači da ćete smanjiti rizik od virusa i prehlada koje su karakteristične za ovo vreme.

Kiseli kupus

Kiseli kupus ima probiotska svojstva. Dobija se procesom fermentacije, kada se kupus drži u slanoj vodi. Spada u namirnice koje snaže imunitet i jačaju zdravlje. Najbolje je ako imate svoj kiseli kupus u domaćinstvu, jer kupovni nije istog kvaliteta.

Turšija

Turšija je slična kao kiseli kupus, jer isto dolazi do fermentacije. Ima probiotska svojstva, samo ovde u slanoj vodi se drži različito povrće, dok se ne ukiseli i bude spremno za jelo. Turšija je stoga izuzetno korisna i zdrava.

Jogurt

Jogurt je svima lako dostupan probiotski napitak. Prilikom kupovine jogurta, birajte onaj koji u sebi sadrži probiotske kulture, je to je upravo ono što nam je potrebno za imunitet i zdravlje.

Kefir

Kefir je napitak za zdravlje i dugovečnost. Najsličniji je jogurtu. Sadrži širok spektar probiotskih bakterija. U jednoj šolji kefira ima i 11 grama proteina. Kefirna zrnca se dodaju u mleko, dolazi do fermentacije i tako nastaje kefir. Ono što je najvažnije korisno deluje na crevnu floru i na sveopšte zdravlje organizma.

Kombuha

Kombuha je kod nas relativno malo poznata. To je osvežavajuće piće, sa dalekog istoka, nastalo fermentisanjem zaslađenog crnog čaja uz dodatak određenih kultura, čajne gljive. Može se kupiti u snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Miso

Miso isto tako kod nas nije mnogo u upotrebi, jer je u pitanju namirnica sa dalekog istoka. To je fermentisala pasta koja se pravi od soje, često uz dodatak ječma ili pirinča. Dodaje se u čorbe i razna druga jela. Izuzetno je zdrava namirnica. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!