Kako napraviti kompot od dunja u teglama za zimu

Od dunja se uvek nešto pravi, a retko kad se jedu sveže. Tvrde su za jelo kad su sveže, ali u kompotu su meke i aromatične. Zato ćemo napraviti kompot od dunja u teglama za zimu. Samo pratite sledeće korake i videćete koliko je jednostavno.

Priprema dunja

Zrele dunje ćete naći tokom jeseni na pijaci i u marketima. Dobro ih operite da postanu čiste i glatke. Potom očistite dunje od semenki i mogućih oštećenja na kori. Kora može, ali i ne mora da se odbacuje.
Mi smo koristili sa korom. U odgovarajuću posudu sipajte sok od jednog limuna i vodu. Iseckajte dunje na komadiće, pa potopite u vodu sa limunom. Neko koristi limuntus umesto limuna, a mi smo ovako pravili da bude što prirodnije.

Punjenje tegli

Pripremite sterilisane tegle i punite ih sa komadićima dunje. Svaku teglu napunite do vrha. U svaku teglu onda sipajte 5 kašika šećera i malo cimeta odozgo. Zatim nalivajte hladnom vodom do vrha tegle, a u svakom slučaju da prekrije dunje. Zaklopite tegle poklopcima. Promućkajte ili okrenite na poklopac da se šećer i cimet rasporedi ravnomerno u tegli. Stavite tegle u šerpu sa hladnom vodom. Zagrevajte do ključanja. Zatim isključite i ostavite da se hladi do sutra. Odložiti na pogodno mesto za čuvanje zimnice. Već nakon par dana kompot može da se jede, ali je još lepši kad odstoji duže.

Sastojci

dunje
limun
šećer
cimet
voda

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!