Kako se kiseli rendani kupus ribanac u tegli (video)

Ako želimo brzo kiseljenje kupusa za salatu ili podvarak onda je kupus ribanac u tegli pravi izbor. Ljudi traže mogućnost kako ubrzati kiseljenje kupusa, pa je ovo dobar način, zato što se ribanac brže ukiseli nego glavice. Istina, u tom slučaju nećemo imati listove kupusa da zavijemo sarmu, ali salata ili podvarak uvek mogu da se spreme. Osim tegle, kao posuda može da se koristi čista kanta ili burence.

Rendanje kupusa

Kada smo izabrali dobre sveže glavice kupusa, onda odstranimo prvih nekoliko listova. Biće nam potrebna jedna veća posuda za ribani kupus, kao što je vangla ili lavor. Od kuhinjskog alata trebaju nam rende. Glavice presečemo na pola ili na četvrt i krećemo sa rendanjem. Ovaj posao nije tako lak, pa je poželjna muška ruka.

Kiseljenje ribanog kupusa

Tegle, kantu ili burence punimo svežim ribanim kupusom, malo po malo i sabijamo ga, sve dok ne napunimo posudu. To ne mora da bude baš sasvim do vrha, zato što se stavlja odozgo plastična rešetka i pritiska se. Zatim prelazimo na postupak nalivanja. Neki su pitali za kiseli kupus ribanac koliko soli ide, da ne pogreše. Potrebno nam je od 30-40 g soli na 1 l vode. Treba dobro razmutiti so u vodi, pa tek kad se rastopi nalivati u ribani kupus. Praviti i nalivati sve dok voda sasvim ne pokrije kupus ribanac. Neko voli da doda lovorov list ili biber, a vi po želji. Kada je završeno sa nalivanjem vode, odozgo treba staviti rešetku, pa pritisnuti tanjirom, kamenom, teglom sa vodom, sve u zavisnosti od situacije. Na kraju se zavrne poklopac i odloži na pogodno mesto. Za početak ide na toplije mesto gde je sobna temperatura, da bi se brzo ukiselio. A onda, posle nedelju dana ga stavljamo na hladnije mesto. Pogodne prostorije su one koje se ne greju, kao podrum, špajz, lođa, terasa.

Sastojci

svež rendani kupus
so
voda
začini

Zaključak

Kod ribanca je prednost što se mnogo brže ukiseli, može već za 20 dana. S druge strane on ne može toliko dugo da traje, kao onaj kupus u glavicama, pa ga treba brže pojesti. Ko pravi sarmu ribani kupus mu nije dovoljan, jer treba listove. Ribanac može da se pravi i u više navrata u toku jedne sezone.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!