Recept za kojim su svi poludeli. Evo kako spakovati grožđe u tegle za zimu

Sada grožđa ima u izobilju u marketima i na pijaci, a zamislite da jedete grožđe u sred zime. I zaista je moguće, ako napravite grožđe u teglama. Izaberite zrelo i slatko grožđe i spakujte ga u teglu. Mi smo nešto grožđa ostavili na čokotima, baš za tu namenu. Sada u oktobru je baš slatko ko šećer. Ubrali smo malo belog i crnog. Ima tu više stonih sorti, kao što su Afus Ali, Hamburg i Moldavija. Ko nema svoje može kupiti, jer sada u oktobru je ponuda grožđa baš dobra.

Priprema

Operite grožđe i bobice poskidajte u zasebne posude. Pripremite čiste tegle sa poklopcima. Punite tegle bobicama grožđa do vrha. Možete jednu sortu u jednu teglu, a možete i šarenoliko, kako vam se sviđa. Nalijte vodu do vrha tegle, pa dodajte u svaku teglu kašiku šećera. Može i prvo šećer pa voda. Svejedno je, jer će se šećer svakako rastopiti i rasporediti. Zavrnite poklopce. Stavite dovoljno veliku šerpu sa vodom na šporet i zatim stavite tegle u vodu na poklopac. Neka voda proključa i ostavite tako još 5 minuta. Bobice grožđa treba da ostanu cele. Onda skinite šerpu sa vatre i ostavite sve zajedno tako da se hladi. Uloga šećera i ključanja  je konzervisanje, odnosno da se ne pokvari sadržaj.

Čuvanje

Ohlađene tegle prebacite na tamno i hladno mesto na čuvanje. Može to da se jede već za nekoliko dana, ali zimnicu treba jesti zimi. Najlepše je onda kad nigde nema grožđa u sred zime otvoriti teglu. Ukus je izuzetan i podsetiće vas na pozno leto.

Sastojci

Grožđe
Šećer
Voda

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!