Otkrio je tajnu kako živeti 200 godina

Za većinu ljudi je pojam dugovečnosti doživeti stotu godinu, ali u svetu su postojale i postoje osobe, koje su daleko duže živele i nazivamo ih superstarci. Zvanično nosliac titule najdužeg životnog veka je Jeanne Calment. Rođena je 21 februara 1875, a preminula 4 avgusta 1997 godine. Ova žena sa svojih 122 godine i 164 dana ponela je titulu zvanično najstarije osobe. Život je provela u francuskom gradu Arlu. Nadživela je ćerku i unuku. Radi se o jedinoj osobi za koju je zvanično potvrđeno da je živela više od 120 godina. Za nju je javnost prvi put saznala kada se u njenom rodnom mestu obeležava stogodišnjica dolaska poznatog slikara Vinsenta Van Goga. Bila je jedini živi svedok tog događaja. Neverovatno zvuči podatak da je ova zanimljiva žena bicikl prestala da vozi u stotoj godini života. Svoju dugovečnost pripisuje upotrebi maslinovog ulja, koje je koristila gotovo u svim obrocima, kao i mediteranskoj ishrani. Namirnice koje je redovno koristila su luk, vino i čokolada.

Ostale najdugovečnije osobe

Odmah iza pomenute Jeanne Calment  nalazi se Sarah Knauss. Rođena septembra 1880, a preminula je 30 decembra 1999 godine. Radi se o američkoj superstarici koja je doživela 119 godina i 97 dana. Nije otkrila tajnu svoje dugovečnosti, ali je poznato je je volela da gricka indiske orahe i čips. Na ovoj listi imamo i osobe koje su još uvek žive pa se tako na njoj nalaze i Kane Tanaka sa trenutno 119 godina kao i Lucile Randon sa 117 godina.

Nezvanično najdugovečniji

Vidimo da se među zvanično najstarijim osobama svih vremena nalaze četiri žene, međutim nezvanično najstarija osoba svih vremena je muškarac. Radi se o Li Ching-Yun, kineskom travaru i majstoru borilačkih veština. Poznato je da je umro 1933. ali sporna je njegova godina rođenja. Li je sam tvrdio da je rođen 1736 godine, što sugeriše da je doživeo 197 godina. Kasnija istraživanja službenih kineskih arhiva sugerisala su da je ovaj čovek rođen 1677 godine. Po tome bi on bio najstariji čovek ne sa 197, već sa 256 godina. Vo Cung Ci professor kineskog univerziteta otkrio je zapise Imperijalne kineske vlade iz 1827 godine gde čestitaju Li Ching Yun-u 150 rođendan, a zatim 1877 godine mu čestitaju 200 rođendan.
Ovo otkriće zabeleženo je 1930 godine kada je New York Times objavio članak o ovom čoveku. Prema njegovim rečima sa 10 godina je počeo da sakuplja lekovite biljke i uči taoističke vežbe i druge tehnike koje produžavaju život.
Li Ching-Yun se gotovo 40 godina hranio hrastovom gljivom, godži bobicama, biljkom gotu kola i vinom od pirinča. O fizičkoj i psihičnoj snazi ovog čoveka govori podatak da je imao 71 godinu kada se pridružio kineskoj vojsci gde je postao učitelj borilačkih vestina.

Savet

Savet ovog superstarca za dugovečnost je bio zdrava ishrana. A dao je i jedan jednostavan odgovor po pitanju svoje starosti. Utišajte srce, sedite kao kornjača, hodajte živahno kao golub i spavajte kao pas. Tvrdio je da je unutrašnji mir i smirenost uma, sa kombinacijama pravilnog disanja tajna duboke starosti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!