EVO KAKO DA SE KISELI KUPUS BRZO UKISELI VEĆ ZA 10 DANA

Ako volite domaći kiseli kupus, a nemate dovoljno prostora za burad, probajte napraviti kiseli kupus u staklenim teglama. Ima nekoliko prednosti ove metode. Nije veliki posao i kupus se ukiseli brže. Ako nemate strpljenja da čekate mesec dana da se ukiseli kupus u buretu, onda je ovo za vas pravi izbor. Istina, zbog manje količine se brže i pojede, ali može da se pravi više puta i uvek imate svež kiseli kupus. Ne stoji mesecima u buretu i nema brige oko pretakanja i kvarenja.

Priprema

Glavicama odstanite spoljne oštećene listove, pa ih operete pod vodom. Isecite glavicu na pola radi lakše pripreme. Neko riba kupus na rende, a neko secka nožem. Mi smo ovaj put seckali nožem, da dobijemo tanke trake kupusa. Jednostavno je samo vam treba oštar nož. Kupus prebacujte u neku veliku posudu. Kada je napunite, dobro posolite kupus i izmešajte, najbolje rukama. Ostavite tako osoljen kupus 15 minuta da pusti vodu. Nakon tog vremena primetićete koliko se smanjila količina kupusa, ali smo dobili i vodu, koju je kupus pustio. Prebacujte kupus u staklenu teglu koju ste pripremili, a onda ga i zalijte sopstvenom vodom. I nema potrebe za dodavanjem vode, jer se kupus nabija u teglu i sam otpušta dovoljno svoje vode. Od začina smo dodali lovorov list i malo bibera u zrnu. Ne dodaje se nikakav konzervans. Punite dalje teglu i pritiskajte kupus. Nemojte puniti baš do samog vrha tegle. Voda treba da prekrije kupus. Odozgo stavite mrežicu da pritisnete. Odozgo stavite gazu, tanjirić ili poklopac koji ne zavrćete.

Za koliko se ukiseli

Ovako stavljen kupus ne treba odlagati na hladno mesto. Držite ga na sobnoj temperaturi negde u kuhinji. Tako će brže da fermentiše. Kada se završi fermentacija, a to je za 7 dana, poklopac može da se zavrne, a tegla se premešta na neko hladno mesto. U ostavu ili frižider. Velika prednost je kod pravljenja kupusa na ovaj način je što već nakon 10 dana kupus može da se jede.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!