Kako sačuvati paradajz za zimu? Isplati li se zamrzavati paradajz i kako

Paradajz tokom leta obilno rađa. Dešava se da dobro rodi, cena je pristupačna, a ukus je odličan. Da li vredi uhvatiti taj ukus pravog letnjeg paradjza i sačuvati ga za zimu? Apsolutno da. Ima i tokom zime kod nas paradajza za kupiti ili on samo liči na paradajz. Cene su astronomske, a ukus nije vredan pomena. Zato se stvarno isplati sačuvati ovaj pravi letnji paradajz za zimu. Konzerviranje paradajza je odličan način da se paradajz sačuva tokom cele godine. Ali konzerviranje zahteva mnogo vremena i dodatna ulaganja. Potrebne su alatke i ambalaža. Konzervisanje paradajza ipak nije jedini način da ga sačuvate. Treba razmisliti i o jednostavnijim metodama.

Zamrzavanje paradajza

Zamrzavanje paradajza ima neke značajne prednosti u odnosu na druge metode čuvanja. Naročito je pogodno za one koji nemaju toliko vremena ili su početnici u pripremi zimnice. Nije nam za zamrzavanje potrebna posebna oprema, samo treba prostora u zamrzivaču. Bitno je da se lepo složi ili još bolje vakumira u kese i složi u zamrzivač. Zamrzavanje je pogodno za paradajz, a velike su šanse da sve što vam treba već imate u vašoj kuhinji. To su kese ili posude za zamrzavanje. Sad vam se možda čini da nije vredno truda, ali zimi će i male količine zamrznutog paradajza dobro doći.  Za samo nekoliko minuta posla za zamrzavanje paradajza, sačuvaćete ga za vreme kada će biti najviše cenjen.

Koji su nedostaci kod zamrzavanja paradajza

Paradajz ne može da zadrži kompaktnost nakon odmrzavanja. Struktura se značajno razgrađuje kada se paradajz zamrzne. Šta to znači? Ako želite da paradajz isečete na kriške ili kolutove i napravite od njega salatu, smrznuti paradajz verovatno neće odgovarati i ispuniti vaša očekivanja. Međutim, za čorbe i soseve je apsolutno odgovarajući? Smrznuti paradajz prilično dobro zadržava miris i ukus. Smatra se da će biti za upotrebu u roku godinu dana od zamrzavanja. Nemojte ga nikad odmrzavati i ponovo zamrzavati, nego odmrznutu količinu potrošite.

Kako zamrznuti paradajz

Paradajzi mogu da se zamrznu celi, ali pitanje je sa kojim prostorom u zamrzivaču raspolažete. Možda treba da se razmisli o seckanju paradajza na kockice. Ako pokušavate da maksimalno iskoristite prostor, to je bolje, osim toga biće ih lakše koristiti kada se odmrznu i mnogo će biti kompaktniji od celih paradajza. Možete ga složiti u obične kese za zamrzavanje, ali gledajte da istisnete vazduh. Postoje i vakum kese za zamrzavanje.
Blanširanje nije obavezno, ali preporučuje se blanširanje paradajza. Prednost je u tome, što se zaustavlja aktivnost enzima i paradajz ne gubi miris i ukus usled zamrzavanja. Spustite paradajz u kipuću vodu 1-2 minuta i pomoću kašike sa rupicama odmah prebacite u posudu sa ledenom vodom da se ohladi. Kožica paradajza će se tako lako odvojiti mesa. Paradajz možete ostaviti ceo, ali preporučuje se priprema na način koji maksimalno koristi prostor za skladištenje, odnosno zamrzivač. Seckajte u plitkoj posudi da zadržite sokove. Prebacite u vrećice za zamrzavanje. Obavezno istisnite što više vazduha kada zatvarate kesice. Slažite kesice sa paradajzom u zamrzivač.
U zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti, paradajz može da se seče i na kolutove i da se tako zamrzne. Još jedna odlična mogućnost jeste da paradajz ubacite u blender, da dobijemo paradajz u tečnom stanju, odnosono sok od paradajza. Onda se ovim paradajzom pune čašice od jogurta ili slične posude i tako se zamrzava. Način pripreme i zamzavanja zavisi od namene, za šta vam treba i kako ćete ga koristiti. Najbolje imati od svega po malo, jer tokom zime ćete biti više nego zadovoljni sa ovim paradajzom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!