Kako se kiseli kupus zelje

Za kiseljenje kupusa u glavicama, biramo sitnije, kompaktne i čvrste glavice. Glavice se obično kisele u buretu, pošto je za njih potrebno više prostora, nego za ribanac. Mi smo koristili bure od 50 litara. Za tu veličinu bureta trebaće vam 30-35 kg kupusa. Bure treba pripremiti, odnosno oprati iznutra toplom vodom.

Priprema

Spoljni listovi kupusa, koji su uveli i oštećeni treba da se odstrane. Oštrim nožem izvadite koren ili srce kupusa. Izdubite tako glavice i u te rupe sipajte so. Ostavite nekoliko većih glavica, koje će se raskomadati, za popunjavanje praznog prostora između glavica u buretu. Kada su sve glavice spremne za kacu, krenite da ih slažete. Stavljate glavice tako da rupe u koje ste sipali so, budu okrenute na gore. Odmah kad stavite prvi red glavica, komadima popunite praznine, pa stavljate sledeći red glavica. I tako ide sve do vrha.

Nalivanje vode

U vodi treba rastopiti so. Na bure od 50 litara ide oko 1 kg soli. Slana voda se naliva dok potpuno ne prekrije kupus. Onda se stavlja plastična rešetka i pritisne se odozgo kamenom ili flašom sa vodom. Kupus se drži na toplom nekoliko dana da se pokrene proces fermentacije, a onda se iznosi na hladno, odnosno na terasu, ostavu ili podrum.

Kada je kupus kiseo

Biće potrebno oko 30 dana da se kupus ukiseli. Ovo je postupak kiseljenja kupusa bez pretakanja. Ovako ukiseljen kupus može da se koristi za sarmu, podvarak ili salatu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!