Rasol od kiselog kupusa za zdravlje – koliko je zaista dobar?

U sećanju nam je ostalo da su stariji ljudi uvek govorili da je rasol od kiselog kupusa za zdravlje dobar. Preporučuju rasol kao lek za mamurluk, protiv prehlade, za bolje varenje, čak i kod nekih dijeta. Veruje se da pomaže kod reume i gihta. Danas kada se malo više zna o delovanju pojedinih namirnica, jasno je da treba biti oprezan pri upotrebi rasola. Ono što je sigurno, to je da rasol ne treba koristiti mnogo.

Šta je rasol?

Rasol je sporedni proizvod u proizvodnji kiselog kupusa. Rasol je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Ona je obogaćena sastojcima, koji su nastali fermentacijom kupusa. Ako koristite rasol, pravi je onaj iz kiselog kupusa koji se pretače. Takvo bure ima pri dnu česmu, koja kad se odvrne, rasol možemo natočiti u čašu. Koliko rasola se popije, toliko je potrebno dopuniti odozgo slanom vodom.

Za šta je rasol dobar

Rasol još zovu i sok od kiselog kupusa. Sadrži vitamine C, E, K i B grupe. Sadrži i minerale fosfor, kalcijum, kalijum, supor, magnezijum, bakar, cink i gvožđe. Provereno deluje protiv mamurluka. Zbog kalijuma podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. Preporučuje se obolelima od reume. Zbog vitamina C, koji je značajan za imunitet, rasol se uzima protiv prehlade i virusa. Vrlo je nezahvalno preporučiti koliko da pijete rasola, zato što je to slani napitak, pa može biti i opasan.

Zašto rasol može biti opasan?

Kad popijete čašu rasola, zaista može da prija u prvi mah, ali… Na oprezu treba biti zbog količine soli koja se koristi pri stavljanju kiselog kupusa. So mora da se stavlja, jer ona omogućava da se kiseli kupus ukiseli i ne pokvari. Samo da se prisetimo, po receptu za kiseljenje kupusa koristi se od 2% do 4 % soli. To je zaista mnogo soli da bi mogli bezbrižno da pijemo rasol. Ako pijete rasol treba biti umeren. Treba da ga izbegavaju osobe sa povišenim pritiskom, bolesnim želucem i bubrezima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!