Raštan (raštika) uzgoj i recepti

rastanSigurno ste do sada čuli za raštan kupus koji se ne glaviči. U nekim krajevima ga zovu i raštika. To je stara vrsta kupusa koja ne formira centralni pupoljak ili glavu, nego ima samo krupne listove koji se tako koriste. Visoka stabljika do 1m i široki listovi plavo zelene boje su za raštan karakteristični. Može se reći da je raštan divlji kupus ili lisnati kupus, odnosno prethodnik glavičastog kupusa. Ovo povrće se u prošlosti uzgajalo na širem regionu Balkana, a danas samo u nekim oblastima. Tačno poreklo nije poznato. Raštika je zeljasto povrće, dostupno tokom cele godine. Posebno je značajno kao zimsko povrće u mediteranskim krajevima. Postoje različite varijacije raštana, pa se upotrebljava kao povrće za ishranu ljudi, kao stočna hrana i ukrasna biljka.

Kako se gaji raštan

Dosta je tolerantna biljka na klimatske uslove. Može da preživi mraz, ali dobro napreduje samo kad je toplo vreme. Ako je velika vrućina i suša, onda nije dobar ukus, jer postaje gorak. Rasad raštike se sadi najčešće tokom leta, a bere se u poznu jesen ili ranu zimu. Zimi ustvari ima najbolji ukus. Kažu da je raštan najbolji posle prvog mraza. Razmak između biljaka je 50 cm, jer su prilično krupne. Raštan voli plodno i blago kiselo zemljište. Okopavanje i navodnjavanje su neophodne mere, za postizanje uspeha u proizvodnji. Najkrupniji listovi mogu da se beru i tokom vegetacije, a manji se ostavljaju da rastu dalje. Prinosi  dostižu 20 t/ha.

Nutritivna vrednost raštana i lekovita svojstva

Iako se ovo povrće uzgaja od davnina, u novije vreme privlači pažnju naučnika, zbog svojih nutritijenata. Ubraja se u najzdravije povrće. Raštan kupus ili raštika ima izuzetno malo kalorija, a mnogo minerala i vitamina. Može se konzumirati kao kuvano ili presno jelo. Jedna šolja kuvanog raštana sadrži 50 kcal, a svežeg znatno manje. Sadrži vlakna, nešto belančevina i izrazito malo masti. Raštan je bogat naročito A vitaminom, vitaminom C, E i vitaminima B grupe. Od minerala ima najviše kalcijuma, kalijuma, a malo natrijuma. Sadrži i selen. Bogat je antioksidansima zeaksantinom i luteinom (korisni za oči), a ima i minerale cink i mangan, koji su isto dobri antioksidanti. Zbog sadržaja folne kiseline prava je preporuka za trudnice. Preporučuje se raštan kod visokog pritiska i smanjuje rizik od bolesti srca. Veruje se da ima antikancerogeno dejtvo. Po svemu sudeći, možemo konstatovati, da je velika šteta što se ova biljka mnogo više ne uzgaja i ne jede.

Kako se priprema raštan

Kao jelo je još uvek popularno u Hercegovini, Crnoj Gori i Dalmaciji. Raštan ili raštika se najčešće kuva u vodi ili na pari. Poenta je da se ne pretera sa kuvanjem, jer poprima gorak ukus, koji mu je delimično i svojstven. Ljubitelji sirove hrane preporučuju presnu raštiku.

Varivo od raštana

Popariti raštan u ključaloj vodi kratko, da listovi omekšaju. Potom iseckati listove i staviti da se kuvaju sa kolutovima šargarepe. Posle izvesnog vremena dodati i krompir sečen na kockice. Kada je krompir kuvan izgnječite ga viljuškom, pa neće biti potrebna zaprška. Kada je varivo skoro gotovo, dodaje se izgnječen beli luk, so, biber i maslinovo ulje.

Sastojci

10 listova raštike
šargarepa
krompir
beli luk
so
biber
maslinovo ulje

Ostale recepte za raštan pogledajte ovde

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!