Gajenje čičoke prosto k’o pasulj – evo kako izgleda čičoka

Ova interesantna biljka iz porodice suncokreta, uzgaja se slično kao krompir. Uzgaja se za ljudsku i stočnu hranu. Neko voli da je ima kao ukrasnu biljku, zbog velikih listova i lepih žutih cvetova, koji se mogu videti krajem leta i početkom jeseni. Negde se smatra za korov, jer se invazivno širi, ako se ne održava kako treba.

Gajenje čičoke

Čičoka se gaji kao jednogodišnje i višegodišnje povrće. Na proleće posadite, tamo gde želite da bude čičoka, mada može da se sadi i u jesen. Za sadnju koristite sitnije krtole bez sečenja. Sadi se negde od druge polovine marta, na razmak od 30 – 40 cm, a na dubinu oko 10 cm. Biljka brzo napreduje i može da poraste u visinu 3 m. Cveta krajem leta. Gomolji se vade posle cvetanja, krajem jeseni. Ako se gomolji ostave u zemlji preko zime, onda se invazivno širi po bašti. Mora se kontrolisati, inače će rasti kao korov. Zato je najbolje povaditi sav koren iz zemlje, kada se i vadi, a to je novembar mesec. Na proleće posadite ponovo, tamo gde želite da bude čičoka. Za dobar prinos potrebno je plodno zemljište, bogato kalijumom. Biljka brzo raste, kad ima dovoljno vlage, a stagnira tokom letnjih sušnih meseci.

Odlična kao živa ograda

Ako želite na primer da ogradite baštu, čičoka je idealna. Raste visoko i ima krupne listove. Gustim listovima stvara dobar zaklon, a primamljivi cvetovi privlače korisne insekte. Cveta u septembru i oktobru.

Vađenje čičoke

Krtole se vade od novembra, pa može i do proleća. Pre vađenja se saseče nadzemni deo, odnosno stabljike. Zatim gomolje povadite ručno iz zemlje, ako je u pitanju bašta. Na velikim površinama koristi se mehanizacija za vađenje krompira. Krtole se peru i skladište.

Za ishranu

Koren je gomoljast, neugledan, donekle sličan krompiru. Izvađen koren može se čuvati nekoliko meseci. Dijabetičari ga dosta koriste u ishrani. Bogat je inulinom i mineralnim materijama. Može se koristiti sirov kao salata ili kuvan i pečen, kao krompir.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!