Kako se kiseli kupus – nova metoda kako izbušiti glavice kupusa

I ove godine smo se odlučili da ukiselimo jednu količinu kupusa koja će nam biti dovoljna preko zime. Primenili smo neke nove metode, koje nam ubrzavaju ceo postupak. Nabavili smo dobar kupus i novo bure. Prvo treba očistiti kupus. Uklanjanje spoljnih prljavih i uveli listova je obavezno. Oduzima malo vremena, ali nije strašno. Ove godine sa kupusom stavljamo i papriku. Inače ova kombinacija je odlična.

Dubljenje glavica kupusa

Najzahtevniji posao je da se izdube glavice, a u te rupe ćemo sipati so. Treba izvaditi koren, koji je jako tvrd. Nož mora biti jak i oštar. To se radi oprezno pa odnosi dosta vremena. Razmišljali smo kako pojednostaviti ovaj proces. Od starog noža smo napravili sečivo. Namontirali smo na bušilicu i krenuli da dubimo glavice kupusa. Tako smo ceo ovaj proces pravljenja rupa ubrzali. Isplati se, naroičito za one koji stavljaju veće količine kupusa da se kiseli. Postoje i konusne stepenaste burgije, sa kojima bi idealno obavili ovaj posao.

Dodavanje soli

Kada smo izbušili rupe na glavicama, u svaku rupu sipamo so do vrha. Ljudi uvek pitaju koliko ide soli. Mi stavljamo od 2-3 % soli u odnosu na količinu kupusa. Znači 2-3 kg soli na 100 kg kupusa.

Stavljanje glavica u bure

U oprano bure slažite glavice kupusa. Da bi se popunile rupe između glavica, secite kupus na četvrtine i popunjavajte. Neke praznine možete slobodno popuniti i paprikama baburama, što smo mi i uradili. Kada se bure napuni do vrha, stavlja se rešetka odozgo, koja stve treba da pritisne. Bure unesite u zatvoren prostor, koji se greje. Tu će se pokrenuti proces fermentacije. Nalivajte vodu u bure, skroz do vrha. Vodu doliti po potrebi. Nakon nekoliko dana, kad se završi fermentacija bure sa kupusom izneti u prostor koji se ne greje.

Kada je kupus kiseo

Za 30 dana kupus je spreman za upotrebu. Prednost glavica je što se kupus može koristiti za sve namene. Kao salata, za podvarak i listove za sarmu. Kada se naš kupus ukiselio, napravili smo podvarak od kiselog kupusa i to ispod sača, što možete i sami da vidite.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!