Tajna ukusne salate od slatkog kupusa iz restorana

Često se dešava da kad naručimo neko jelo u restoranu, ukus bude bolji nego kad isto to pravimo kod kuće. To je zato što kuvari imaju svoje male tajne, koje čine da neka jela zaista budu veoma ukusna. Slično je i kad je u pitanju salata od slatkog kupusa. Pa da vidimo kako se priprema i zašto je kupus salata tako ukusna u restoranu.

Priprema salate od slatkog kupusa

Birajte sveže glavice kupusa, pa im odstranite spoljne uvele listove. Operite pod jakim mlazom hladne vode. Isecite na četvrtine i izrendajte kupus na rende. Sveže izrendan kupus posolite i dobro izmešajte. Poželjno je čak rukama da se izmeša i izgnječi. Ostavite nekoliko minuta da so deluje i da kupus pusti svoje sokove. To je slično kao kad se pravi ribanac. Zatim sledi začinavanje salate. Obavezno se dodaje ulje i sirće, a po želji dodajemo mleveni biber. Opet sve treba dobro izmešati. Salata od svežeg kupusa može odmah da se jede, a možete da je rashladite u frižideru pa je servirajte kasnije. Da bi duže zadržala svežinu prekrijte činiju sa salatom providnom folijom.

Uz šta se jede salata od slatkog kupusa

Kupus salata je prilog uz mnoga jela. Uz meso, a naročito uz pečenje se idealno slaže. Jede se uz testeninu. Mnogi vole da stave kupus salatu kao prilog u sendvič ili lepinju. Ide i sa drugim salatama kao miks. Salatu od svežeg kupusa treba jesti posebno leti, kada je poželjna vitaminska i manje kalorična hrana. Naravno pošto je svež kupus uvek dostupan možemo je praviti u bilo koje doba godine.

Blagodeti slatkog kupusa

Kupus je poprilično bogat vitaminima i mineralima. Od vitamina su posebno zastupljeni C vitamin i beta karoten. Od minerala dominiraju kalijum, magnezijum, gvožđe, sumpor i bakar. Ima malo kalorija, pa nema bojazni da ćemo se udebljati, ako ga jedemo često i mnogo. Redovno slatki kupus uvrste u meni kod mnogih dijeta. Posebno je koristan taj sok iz slatkog kupusa, za koji se veruje da sprečava razvoj čira na želucu. Slatki kupus jača imunitet i odličan je antioksidans.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!