Kupus ribanac bez pretakanja. Evo koliko soli i ide li voda. Važni saveti za pripremu

Jesen je vreme da se misli na zimnicu, a kiseli kupus je u našim krajevima omiljen. Nije loše da se nezavisno od glavica ukiseli zasebno, u omanjem buretu i izvesna količina kupusa ribanca. Tako će tokom zime, uvek biti spremnog kupusa za salatu ili podvarak. Ribanac možete praviti u tegli, kanti, burencetu ili buretu, sve u zavisnosti od vaših potreba. Ovoga puta mi smo spremali kiseli kupus ribanac u malom buretu i podelićemo sa vama naše iskustvo.  

Sastojci

Od sastojaka su nam potrebne sveže glavice kupusa i so. Koristimo tuzlansku so, jer se ona pokazala kao najbolja so za kiseljenje kupusa. Na 25 kg kupusa smo dodali oko 500 g soli. Trebaće vam rende ili ribež, nož i bure, koje ste prethodno dobro oprali.

Priprema

Glavicama kupusa se odstrane spoljni listovi. Toliko da se dođe do svežih i čistih listova. Glavice secite na polovine, pa na četvrtine i rendajte kupus. Za ribanje kupusa se mogu koristiti rende ili ribež, a može se i seckati tanko sa dobrim nožem. Mi smo se ovaj put opredelili za seckanje nožem. Koren ili srce kupusa, je onaj središnji tvrdi deo, koji treba da se iseče i odstrani. Tako svežim ribancem ispunjavajte bure. Stavljamo sloj ribanca, pa ga zasolimo sa šakom soli, da se izmeša i sjedini sa kupusom, koji će onda da pusti svoje sokove. Zatim ponovo ide sloj ribanca. Kupus se potom nabija šakama, da bi se pritisnuo i pustio soptvenu vodu, a na kraju i dobro popunio prostor. Ponovo ide šaka soli, pa sloj kupusa i nabijanje kupusa. Tako se radi sve dok se ne potroši cela količina ribanca. Kupus koji je izriban, zasoljen i nabijen u buretu, će polako da omekša i da pusti svoje sokove. Na posletku se odozgo stavlja rešetka, a kupus se pritisne nečim i zatvori se poklopcem.

Kiseljenje

Ako se kupus dobro zasoli, izmeša sa soli, nabije i pritisne, on će da pusti svoju vodu. To znači da dodavanje vode možda neće ni biti potrebno. Ostavite kupus 24 sata u buretu i pogledajte da li ga tečnost prekriva. Ako ipak bude potrebno, uvek se može doliti hladne vode. Bure sa kupusom ribancem držite nekoliko dana na toplom mestu (15-25 stepeni), da fermentiše, a posle ga iznesite na hladno. Ribanac se po pravilu ukiseli brže nego kupus u glavicama, tako da već za 20 dana možete imati kiseli kupus ribanac.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!