Ruski naučnici otkrivaju: Kako preživeti koronu do proleća

Svedoci smo da se broj zaraženih infekcijom Covid 19 i kod nas i u Evropi povećava, od jeseni. Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Logično je da ljudi, zbog hladnoće, više vremena provode u zatvorenom prostoru, gde se nesumnjivo lakše prenosi Covid 19. Ali ima još nešto. Smatra se da manjak vitamina D doprinosi razvoju Covid 19.

Sunce kao izvor D vitamina

Nedostatak sunca u periodu jesen-zima, može usloviti i nedostatak vitamina D. Neki stručnjaci smatraju da je dovoljno samo 15 minuta dnevno, držati ruku (otkrivenu do lakta) izloženu suncu i to će biti dosta vitamina D za taj dan. Ali šta kad nema sunca?

Superhrana ili dodaci ishrani

Nedostatak vitamina D treba nadoknaditi kroz ishranu, unosom superhrane ili uzimanjem dodataka ishrani. Izgleda da nedostatak vitamina D u organizmu doprinosi razvoju covid 19 infekcije. Nutricionistkinja Natalija Denisova iz Federalnog istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju, kaže da nedostatak vitamina D u organizmu doprinosi i težem toku bolesti. Nije neophodno uzimati vitamin D tokom cele godine, nego samo u periodu jesen-zima, kad sunce nedostaje. Kod većine zaraženih pacijenata pronađen je nedostatak vitamina D, kaže Jevgenij Šljahto direktor Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra Almazov. Vitamin D se mora usvajati na ovaj ili onaj način. Nedostatak se može nadoknaditi ishranom, odnosno hranom koja obiluje ovim vitaminom, a to je morska riba, žumance jajeta i mlečni proizvodi. Ako ne jedete ovu hranu onda uzimajte, kao dodatak ishrani, vitamin D3 od 2000 do 5000 internacionalnih jedinica.

Šta još uzimati?

Vitamin C kroz voće i povrće treba uzimati svakako, ali u ovom periodu i kao dodatak ishrani od 500-1000 mg vitamina C dnevno. Najbolje je koristiti liposomalni vitamin C iz prirodnih izvora, koji se bolje usvaja. Minerali kao što su selen, magnezijum i cink, su inače deficitarni u svakodnevnoj ishrani, a imaju važnu ulogu za zdravlje i vitalnost. U ovom periodu će biti još potrebniji.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!