Šta je melasa i gde kupiti

melasa u kuhinjiSvi su čuli za proizvod crna melasa, ali mnogi se pitaju šta je melasa i od čega se pravi. Melasa sirup je sporedni proizvod u proizvodnji šećera i dobija se od šećerne repe ili šećerne trske. Na prvi pogled crna, melasa je ustvari  tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup, koji se može kupiti u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Melasa je zaslađivač i zamena za šećer.  Ima svojstven miris, a slatkast ukus. Upotrebljava se još i u proizvodnji alkoholnih pića (ruma), kvasca i stočne hrane. Zanimljivo je da se koristi i u ribolovu, za proizvodnju mamaca, ali i kao đubrivo za baštu.

Nutritivna vrednost melase

Ovaj tamni i gusti sirup, sadrži u sebi oko 50% šećera (najviše saharoze), ali i druge zdravije sastojke. Melasa je bogata nutritijentima i hranjivim materijama. Sem šećera, sadrži mnoge minerale, kao na primer gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Sadrži i značejne količine vitamina B6, te esencijalne aminokiseline. Neki idu tako daleko da je čak porede sa medom. Što se tiče kalorija, na 100 grama melase ima oko 290 kcal. Melasa od šećerne repe se najviše koristi u prehrambenoj industriji, a melasa od šećerne trske u kuhinji i domaćinstvu. Dodaje se u hleb, kolače i ostala peciva, samo što pecivu daje tamniju boju.

Koje su zdravstvene koristi od melase

Kao namirnica u ishrani, sigurno je zdravija od nekih drugih zaslađivača. Jedna kašika dnevno obezbediće 58 kcal i oko 20% dnevnih potreba za pomenutim mineralima. Sadržaj gvožđa može pomoći kod anemičnih, a prema nekim istraživanjima i kod menstruacije kada se gubi dosta krvi. Određena istraživanja su pokazala da je melasa prijateljski zaslađivač, kada je u pitanju šećerna bolest. Šećeri koje melasa defakto ima se sporije usvajaju i to stabilizuje nivoe šećera u krvi. Ipak kad je dijabetes u pitanju treba biti vrlo oprezan i konsultovati svog lekara. Sadržaj kalcijuma i magnezijuma u melasi idu u prilog jakim kostima i zaštiti od osteoporoze. Melasa se može koristiti i kao maska za kosu i dopuna minerala i vitamina potrebnih za negu kose. Ali staviti melasu direktno na kosu bila bi loša ideja. Zato se meša sa toplom vodom i drži na kosi 15 minuta, pa se ispere. Isto se može dodavati i kombinovati sa nekim drugim sastojcima. Na primer sa kokosovim mlekom ili šamponima za svaki dan.

Share Button
loading...

2 mišljenja na „Šta je melasa i gde kupiti“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!