Javorov sirup zamena za šećer

javor Javorov sirup se u mnogim zemljama koristi kao zaslađivač. Može uspešno zameniti šećer i med. Sirup je smeđe boje, prijatnog ukusa i srednje gust. Odlikuje ga velika hranjiva vrednost i značajno prisustvo nekih minerala. Negde se koristi i kao sastojak za mršavljenje. Javorov sirup se dobija od soka iz drveta javora. Sok se kuva sve dok se ne dobije gustoća koja je probližna tečnijem medu. Potrebno je oko 40 litara soka da bi se dobio 1 litar sirupa. Sirup je dostupan u prodavnicama zdrave hrane.

Javorovo drvo

Postoji više vrsta javorovog drveta, čak preko 110. Nisu sve pogodne za dobijanje javorovog soka. Na našem podneblju nema tih vrsta javora koje imaju ekonomski značaj. Javorov sirup se najviše proizvodi i troši u Kanadi, a list javora je simbol ove zemlje i nalazi se na zastavi. Sok iz drveta javora se uzima slično kao sok iz drveta breze i može se piti i u svežem stanju. Uzimanje soka iz drveta se obavlja u rano proleće. Nekada se sok koristio mnogo više nego danas, kada je sirup postao pravi hit.

Nera dijeta

Javorov sirup se koristi i za mršavljenje. Nera dijeta se svodi na petodnevno gladovanje, gde se pije limunada od ½ l u kojoj je razmućena kašika javorovog sirupa, malteksa ili meda i malo crvene mlevene paprike. Kada ste gladni uvek uzimate ovu limunadu. Mogu se piti i biljni čajevi, a uveče čaj za čišćenje  i to je sve. Pre gladovanja priprema se sprovodi tako što se jedu voće i povrće, tj. lagana biljna ishrana, bez namirnica animalnog porekla. Nakon gladovanja šetsti dan se uvodi ceđeni sok od pomorandže, sedmi dan čorba od povrća, a osmi dan sirovo povrće (salate). Mnogi će reći, vrlo sporna dijeta.

Javorov sirup lekovitost

Sirup je veoma hranjiv i bogat mineralima, posebno magnezijumom, cinkom i manganom. Naučnici su otkrili nove lekovite supstance u javorovom sirupu, za koje se do sada nije znalo. Veruje se da ove komponente imaju antibakterijska i antikancerogena svojstva (ovo treba uzeti sa rezervom, jer je poznato da šećeri utiču na napredovanje ćelija raka). Istraživači ukazuju na antioksidantna svojstva slična bobičastom voću i semenkama lana. I pored toga savet je da se javorov sirup uzima umereno, jer ipak je to zaslađivač i dosta je kaloričan. Problem je i u tome što se danas čist javorov sirup meša sa drugim sastojcima, pa se ustvari ne dobija ono što želimo. Treba obratiti pažnju. Može se koristiti da zasladite čaj ili limunadu (slično kao šećer ili med), da namažete palačinke ili za pravljenje kolača.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!