Borove iglice kao domaći lek za bronhitis sinuse i kašalj – sirup čaj i tinktura

Borove iglice su od davnina poznate kao prirodni lek za čovekove disajne puteve. Nije ni čudo, jer setimo se samo, da kod sličnih zdravstvenih problema i lekari preporučuju odlazak u mesta gde ima borove šume i mora, posebno za decu. A sada su borove iglice pretočene u proizvode o kojima govorimo i deluju isto tako dobro. Pravo je blago tokom zime, kada su problemi ove prirode učestali, imati preparat od iglica bora. Samo treba priprema i upotreba ovih preparata da bude odgovarajuća. Ti preparati su: sirup od borovih iglica, tinktura od borovih iglica i čaj od borovih iglica.

Tinktura od borovih iglica

Ova tinktura od iglica bora nije zapravo ništa drugo do borove iglice u rakiji. Stoga ovaj preparat nije pogodan za decu, zbog alkohola, ali jeste za odrasle. Priprema se tako što ćemo nabrati mlade borove iglice, odnosno pupoljke i grančice. To se malo propere u vodi, zatim se procedi i ostavi na astalu da se posuši. Onda iglice malo naseckajte nožem, da puste svoje sokove i mirise. Zatim ih sipajte u staklenu čistu teglu. Mogu biti litarske tegle ili više njih, a može i jedna ona veća od 2 ili 3 L. Napunite teglu seckanim iglicama, a unutar njih ubacite i neku krišku limuna sa korom. Potom nalijte domaću rakiju da pokrije 2/3 zapremine tegle. Ostatak tegle dopunite kvalitetnim medom, da izbegnemo upotrebu šećera, a ovako je i zdravije. Dobro zatvorite teglu poklopcem i promućkajte. Ovaj domaći lekoviti preparat treba da stoji 40 dana, uz to što trebate povremeno da protresete teglu. Nakon 40 dana procedite lek od iglica bora i sipajte u tamnije staklene flaše. Što se tiče doziranja tinktura od borovih iglica se uzima 3 puta na dan po jedna kašika za odrasle, a za decu su pogodni drugi preparati o kojima ćemo u nastavku.

Čaj od borovih iglica

Od borovih iglica isto tako može da se priprema i čaj. Za pravljenje čaja koristimo svetlije zelene iglice od mladih izdanaka, koje se pojavljuju u proleće, bukvalno na vrhovima grančica. Dobro su vidljivi ovi mladi izdanci i izdvajaju se svetlijom bojom od ostalih delova, koji su tamnije zeleni. Borova smola sadrži jak i koncentrisan miris bora, a mlade borove iglice su blaže i sadrže taman toliko jake sastojke, koliko nam i odgovara. Čaj od borovih iglica je poznat u narodnoj medicini. Preporuka je da se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo za ublažavanje simptoma prehlada tokom zimskog perioda. Kao i ostali preparati od borovih iglica i ovaj čaj pomaže kod respiratornih infekcija. Poneka šolja čaja će dobro doći kao lek za sinuse, bronhije i pluća, jer borove iglice podstiču izlučivanje sluzi koja se nakuplja u disajnim organima. Borove iglice su jako sredstvo protiv prehlade, pa tako sama isparenja koja emituje vreo čaj, već mogu doprineti poboljšanju zdravlja.

Sirup od borovih iglica recept

Sirup od borovih iglica je posebno pogodan za decu. Za recept postupak ide ovako. Prvo se uberu mladi borovi izdanci, a zatim operu i osuše od vode. Zatim nam treba čista tegla. Na dno sipajte med ili šećer, a onda red borovih iglica. Pa onda se opet nastavlja istim redostedom sve dok se na popuni 2/3 tegle. Odozgo se dopuni tegla sa medom ili šećerom, do samog vrha. Zaklopiti teglu i ostaviti tako da stoji 30-40 dana. Promućkati teglu jednom dnevno da bi se efikasno sjedinili i rasporedili sastojci. Kad dođe vreme procediti med od borovih iglica u drugu čistu staklenu posudu. Čuvati na tamnom i hladnom mestu i koristiti po potrebi.
Što se tiče doziranja, najbolje je uzimati po jednu malu kašiku 3 puta na dan i to pre obroka. Naravno uzimati sirup od borovih iglica, kada je to neophodno, za lečenje bronhitisa, kašlja, upale grla i sinusa. Ako ga uzimate na kašiku, pre no što ga progutate, zadržite malo u ustima, radi bolje efikasnosti na gornje disajne puteve. Svakako da možete kašiku meda od borovih iglica razmutiti i u šolji čaja koju pijete i ima isto dejstvo, ali čaj ne sme biti vreo, nego mlak.
Ovaj prirodni preparat je uvek dobrodošao u svakoj kući, jer su prehlade i respiratorne infekcije praćene kašljem, vrlo česta pojava. A med od borovih iglica je efikasan i daje odlične rezultate, posebno ako se pravi sa medom, a ne sa šećerom.
Za decu je idealan sirup, ali nije za mlađu od godinu dana.
Ovaj sirup je najbolje napraviti kao domaći lek, ali može se negde naći u prodaji.

Od kojih četinara smemo koristiti iglice

Potrebno je dovoljno poznavati četinare, da bi bili sigurni da te iglice možemo da upotrebimo u lekovite svrhe. U suprotnom najbolje je obratiti se nekom travaru za pomoć. Za iglice mogu da se koriste beli bor, crni bor, smrča i jela.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!