Sok od drenjina bez kuvanja i šećera recept za zdravlje

drenjineSok od drenjina je moguće napraviti bez kuvanja i šećera što je svakako bolje za zdravlje. Ali daćemo ujedno i recept za sirup od drenjina. Sok zrelih plodova drena, je prijatnog ukusa i lekovit. Nije bez razloga izreka ’’zdrav k’o dren’’. Za mnoge će sok od drenjina biti pravo otkriće. Posebna crvena boja, miris i ukus, ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Svi koji su probali ovaj sok kažu da je to jedan od najboljih sokova. Na žalost moramo priznati da se drenjina kod nas vrlo malo koristi.

Kako se pravi sok od drenjina

Potrebne su sasvim zrele drenjine. Treba ih izgnječiti ručno i staviti u odgovarajuću posudu. Dodati vodu i limunov sok. Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 časa. Može se u međuvremenu malo promešati. Kada dođe vreme procedite sok. Sok se može zasladiti kada se pije i to medom ili stevijom. Čuvati u frižideru 1 dan, a ako nešto pretekne može se zamrznuti.

Sastojci

2 kg drenjina
1,5 l flaširane vode
sok od 1 limuna
zaslađivač

Kako se pravi sirup od drenjina

Sitne crvene bobice drenjine trebaju biti zrele za sirup. Malo ih prvo properite. Onda drenjine stavite u šerpu za kuvanje i nalijete vodu. Pošto je ovo sirup od drenjina, stavlja se na 1 kg drenjina 1 kg šećera i 1 litar vode. To je taj odnos, bez obzira kolike količine pravite. Drenjine se kuvaju dok ne puknu ili posvetle. Kada se prohladi malo, procedite kroz cediljku. Sada se dodaje šećer i limuntus. Sve dobro promešajte da se sastojci rastope. Pripremiti staklene flaše zagrevanjem u rerni, da bi se sterilisale. Sirup vratiti na ringlu da se zagreje do ključanja. Sipajte sok u vruće flaše. Zatvoriti celofan papirom, a onda staviti i čep preko. Umotati flaše u ćebe, da se postepeno ohlade. Čuvati ih na hladnom i tamnom mestu.
Sirup se razblaži sa vodom. Sipa se četvrtina čaše sirupa, pa se doda voda do vrha čaše.

Sastojci

5 kg drenjina
5 kg šećera
5 l vode
5 kesica limuntusa

Denjine kao lek

Drenjine sazrevaju krajem leta. Vrlo su bogate C vitaminom. Sadrže tanine, pektine, šećere i organske kiseline, slično kao i trnjina. Kada se uzmu u obzir korisni sastojci koje drenjina ima u sebi, jasno je zašto je za zdravlje pravi izbor sok od drenjina bez kuvanja i šećera. Povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva. Dobra su podrška u procesu varenja i prirodni su lek za proliv. Ovi izuzetni plodovi pomažu kod bolova u grlu, hemoroida, dijabetesa, dijareje, bolesti bubrega, zarastanja rana.
U nekim zemljama se dren gaji plantažno. Kod nas raste divlje kao drvo ili žbun, a plod je praktično šumsko voće. Plodovi drena se koriste kao lek, a ređe kora drveta. Plodovi drenjine se upotrebljavaju sveži ili sušeni, za sok, sirup, čaj. Kod nas se pravi rakija od drenjina drenovača, a u svetu vino od drenjina. Sve ove proizvode karakteriše prepoznatljiva crvenkasta boja.

sok

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!