Šećer od breze (ksilitol) gde kupiti cena upotreba iskustva

Ksilitol ili šećer od breze je šećerno alkoholni zaslađivač. Može se koristiti kao prirodna zamena za šećer. U prirodi se ksilitol (xylitol) nalazi u malim koncentracijama u vlaknima različitog voća i povrća. Moguće ga je ekstrahovati iz raznih plodova, bobica, ovsa i pečuraka. Zatim sadrže ga kukuruzna svila i šećerna trska. Ali u industrijskoj proizvodnji obično se ekstrahuje iz tvrdog drveta (drveta breze), zato ga mnogi zovu brezin šećer ili iz kukuruza.

Proizvodnja ksilitola

Ksilitol se proizvodi hidrogenizacijom ksiloze, koja pretvara šećer u primarni alkohol. Drugi način da se proizvede je kroz mikrobiološke procese, uključujući fermentivne i biokatalitičke procese kod bakterija, gljivica i ćelija kvasca.

Prednosti ksilitola

Može se koristiti kao zdravija zamena za šećer. Što se tiče kalorija ksilitol ih ima manje nego šećer. Oglašava se kao bezbedan zaslađivač za dijabetičare. Kod nekih osoba potršnja ksilitola je ograničena sa gastrointestinalnim poremećajima, kao što su nadimanje, dijareja i sindrom iritabilnog creva. Ali su za većinu ovi neželjeni efekti zanemarljivi. U jednoj studiji ispitanici su potrošili 1,5 kg ksilitola mesečno i bez neželjenih efekata.
Ksilitol je ’’prijateljski nastrojen’’ prema zubima. Ne samo da ne šteti, nego i doprinosi zdravlju zuba. Ksilitol nije fermentabilan i nije izvor energije. Štetni mikroorganizmi u ustima ostaju gladni u prisustvu ksilitola, pa je omogućena i remineralizacija oštećenih zuba. Smanjuje se stvaranje naslaga na zubima, kod upotrebe, a time je i uspešan protiv karijesa.
Kad je u pitanju ksilitol i dijabetes, možemo reći da ksilitol ima zanemarljiv uticaj na šećer u krvi i insulin. Glikemijski indeks je samo 7.
Što se tiče mršavljenja isto tako nije loš jer sadrži 40 % manje kalorija od šećera, pa i u tom pogledu ima prednost kao zaslađivač.
Inače, koristi se i kao zaslađivač lekova, žvakaćih guma i pastila.

Negativne strane

Postoji taj laksativni efekat, koji kod nekih osoba može izazvati dijareju. Ali organizam se na to brzo adaptira. Iako nije toksičan za ljude, neka iskustva pojedinaca kažu da imaju ubrzan rad ili lupanje srca. Ne treba ga davati životinjama. Osim kao šećer od breze, može se dobiti i od kukuruza, a kukuruz može biti GMO biljka.

Gde kupiti i cena

Brezin šećer se može kupiti i kod nas. Prilično je sladak i liči na beli šećer. To je zaslađivač za one koji ne žele da se odreknu zadovoljstva i slatkog ukusa hrane, a ne vole šećer, ne smeju ga koristiti ili žele smršati. Ako se pitate gde kupiti šećer od breze, prava adresa su tzv. prodavnice zdrave hrane. Pronašli smo da je cena za 500 grama 750 dinara.

Pogledajte i za šta je dobar čaj od breze

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!