Seme bundeve (golica) i med kao lek za prostatu (video)

semenke bundeveAko pomešamo seme bundeve i med dobićemo izuzetan prirodni lek za prostatu, kao i za potenciju. Sem toga semenke bundeve su prilično efikasne protiv ešerihije koli i ostalih bakterijskih infekcija urinarnog trakta. Golica ili oljušteno seme bundeve sa medom jeste kalorična mešavina, ali kalorije nisu problem, ako se uzima samo jedna kašika dnevno. Semenke bundeve sadrže oko 500 kalorija na 100 grama, stoga ne treba preterivati sa upotrebom.

Kako deluje seme bundeve na prostatu

Seme bundeve za prostatu je stari narodni lek. Upotrebljavao se još pre 100 godina, a sada se mnogi vraćaju prirodnom lečenju. Semenke bundeve su biljni lek koji se koristio i koristi se kod simptoma uvećane prostate, ali i kod drugih problema sa urinarnim traktom. Mnogi stariji muškarci imaju problema sa prostatom. Po običaju radi se o uvećanju prostate. To dalje utiče tako, da prostata pritiska mokraćni kanal, izazivajući nelagodnost i probleme sa mokrenjem. Dalje ovo može izazvati i probleme sa potencijom. Zato se preporučuje da mlađi muškarci povremeno grickaju seme bundeve, što može biti dobra preventiva da do uvećanja prostate ne dođe. Semenke bundeve u sebi sadrže zaštitna jedinjenja pod nazivom fitosteroli. Ona mogu biti zaslužna za skupljanje prostate. Sadrže sastojke koji sprečavaju transformaciju testosterona u dihidrotestosteron. Visok nivo dihidrotestosterona je povezan sa uvećanjem prostate. Osim toga semenke bundeve su bogate cinkom, koji isto ima svoju ulogu. Omega 3 masne kiseline također deluju na sprečavanje uvećanja prostate. Da bi se delovalo preventivno i sprečilo uvećanje prostate, preporučuje se uzimati po šaku očišćenog semena bundeve 3 puta nedeljno. Treba izbegavati semenke koje su zasoljene, jer so nije poželjna. Očišćene semenke bundeve su dostupne u prodavnicama zdrave hrane i marketima.

Kakva je uloga meda

Med je odličan, jer konzerviše plodove ili semenke, kao što je golica. Usitnjene semenke bundeve će pomešane sa medom, duže zadržati sve svoje kvalitetne sastojke, koje će med samo još više unaprediti. Zato se smatra da je kombinacija seme bundeve i med, za prostatu idealna.

Semenke bundeve i med recept

Kod problema sa uvećanom i bolnom prostatom, probajte napraviti semenke bundeve i med po ovom jednostavnom receptu. Pola kilograma nepečenog očišćenog semena bundeve treba usitniti u blenderu, pa onda pomešati  i dobro izmešati, sa šoljom meda. Čuvati u frižideru, zatvoreno u staklenoj tegli. Seme bundeve i med uzimati svaki dan po jednu kašiku.

seme bundeve

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!