Kako napraviti domaći sok od višanja recept

Sok od višanja je jedan od najcenjenijih sokova, a najlepši je domaći sok, koji pravimo kod kuće. Postoji više načina za pripremu, a mi ćemo vam pokazati dve mogućnosti i to tradicionalnu i zdraviju varijantu soka od višanja.

Priprema

Potrebne su nam zrele višnje i odgovarajuće posuđe za pripremu. Višnje se operu pa se dobro izgnječe. Bitno je da se iz njih izvuče što više soka. Kada smo završili gnječenje dodaje se limuntus. Na 10 kg višanja dodajte 5 kesica limuntusa. Dobro izmešajte, poklopite i ostavite preko noći. Neka stoji 12-24 sata. Zatim procedite.

Prvi način

Ovaj prvi način je zdraviji, jer čist sok od višanja nalivamo u plastične flaše i zamrzavamo. Kada se odlučimo da ga pijemo, odmrzne se, sipa u čaše i razblaži s vodom. Zaslađivač dodajete po želji. Može med, stevija ili šećer. Ako ne popijete sve odmah, možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.

Drugi način

Drugi način je tradicionalan i tu se dodaje šećer u sok, nakon ceđenja. Meša se da se potpuno rastopi. Na 10 kg višanja dodaje se 3-4 kg šećera. Neko ga razblaži sa vodom, a neko ne. Zatim se sok stavi na ringlu da proključa i odmah se skloni sa vatre, poklopi, sve dok se ne ohladi. Pripremljene flaše se napune sa sokom i čuvaju se na hladnom i tamnom mestu u ostavi ili podrumu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!