Sladić biljka (slatki koren) i čaj od sladića

slatki korenSladić biljka je vrlo cenjena i lekovita, sa dejstvom na različite zdravstvene probleme. U narodu je još poznata kao slatki koren, a često se upotrebljava kao čaj od sladića. Sladića ima kod nas, posebno u Vojvodini, a u nekim zemljama se uzgaja u velikim količinama, zbog obilne potražnje. Naziv sladić ili slatki koren je potpuno u skladu sa slatkim ukusom koji poseduje. Latinski naziv za slatki koren je Glycyrrhiza glabra.

Biljka sladić

Sladić je višegodišnja zeljasta biljka. Biljka ima izrazito jak korenov sistem, koji zalazi duboko u zemlju. Može da živi i preko dvadeset godina, a onda i koren zna biti veliki i težak čak do pet kilograma po jedinki. U proleće iz korena izbija nekoliko stabljika, koje mogu da narastu do dva metra. Stabljike su jake i otporne, debljine jedan do dva centimetra. Listovi su lepljivi i grubi, a cvetovi ljubičasti. Cveta tokom leta. Plod je sitna, pljosnata mahuna.

Slatki koren lekovito dejstvo

Slatki koren ili sladić je jedna od najstarijih lekovitih biljaka. Više hiljada godina se koristi u kineskoj, indijskoj i naravno evropskoj medicini. Nekad, kao i sad, koristi se pretežno za organe za varenje i organe za disanje, jer lekovito dejstvo upravo na njih ispoljava. Ulazi u sastav čajnih mešavina za plućne bolesti, dobar je za iskašljavanje i protiv nadimanja u stomaku. Može da razredi gust bronhijalni sekret i podstakne pražnjenje. Deluje na smirivanje upaljene sluzokože, gastritis, a efikasan je i kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Sladić ima pozitivnog uticaja na hormone, što ga čini blagim antidepresivom, a pored toga može delovati i protiv opadanja kose (koje je uslovljeno hormonskim promenama). U nekim zemljama se slatki koren koristi kao zaslađivač, a kod nas pretežno kao jednokomponentni čaj i u čajnim mešavinama.

Sastav sladića

Koren je sladak i unutrašnjost mu je žuta. Slatkoća i lekovitost korena sladića, potiču pre svega od glicirizina. Glicirizin je dosta slađi od šećera i ispoljava lekovita svojstva. U slatkom korenu se nalaze i voda, skrob, masnoća, saharoza, minerali, flavonidi, fitoestrogeni itd. Sladić ulazi u sastav nekih lekova za ljude, kao i veterinarskih. Od njega se proizvodi crni šećer glicin.

Kako se pravi čaj od sladića

Pravimo čaj od korena sladića, koji se može kupiti u biljnim apotekama. Potrebno je pola kašičice usitnjenog slatkog korena, preliti sa jednom šoljom kipuće vode. Poklopiti i ostaviti samo 5 minuta, a onda procediti. Piju se 3 šolje na dan i to nakon svakog jela. Dužina terapije ovim čajem ne bi trebalo da traje više od 45 dana, iako je sladić generalno bezbedna biljka za ljude. Upotrebu treba ograničiti kod dijabetičara, osoba sa visokim pritiskom i bolesnom jetrom, bubrežnih bolesnika, osoba na hormonskoj terapiji. Nije za dojilje i trudnice.

koren sladica

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!