Šta se dešava kada jedemo tačkaste banane

Banane imaju mnogo koristi za zdravlje. Jedemo ih kada osetimo napad gladi. Jednostavne su za konzumiranje, a može se od njih i praviti svašta. Novija istraživanja u Japanu su pokazala da tačkaste banane, odnosno one koje su već dobro zrele, imaju neke prednosti za zdravlje. Tako da ni ove prezrele banane ne treba baciti.

Protiv raka

Otkriveno je da tačkaste banane sadrže neka jedinjenja koja sprečavaju razvoj tumora. Iz toga proizilazi da konzumiranje tačkastih banana može biti prevencija protiv raka.

Smanjenje menstrualnih bolova

Zahvaljujući prisustvu kalijuma, posebno u tačkastim bananama, njihovo uzimanje pre menstruacije i tokom, pomaže smanjenu menstrualnih bolova. Kako one deluju? Pa kalijum pomaže u spečavanju grčeva u mišićima, koji su karakteristični za menstrualni ciklus. Banane sadrže i vitamin B6, koji smanjuje nadimanje i zadržavanje vode, što je isto tako značajno u ovom periodu.

Regulišu probavu

Tačkaste banane su kao kućni lek za probavu. One sprečavaju zatvor stolice i olakšavaju njeno kretanje kroz debelo crevo zbog prisustva vlakana. Budete li imali problema sa varenjem ili probavom samo uzmite bananu. Ona leči gorušicu i sprečava nastanak čira. Banane su lako svarljive i imaju mekšu strukturu, tako da lako prolaze kroz probavni trakt, a ipak hrane dobro organizam.

Regulacija krvnog pritiska

Nivo kalijuma u organizmu treba da bude odgovarajući i onda će pritisak biti uravnotežen. A to može da se obezbedi zahvaljujući tačkastim bananama, koje su dobar izvor kalijuma.

Antidepresiv

Banane u sebi sadrže aminokiselinu triptofan. Ovu aminokiselinu telo koristi u proizvodnji serotonina. Serotonin je povezan sa stanjem uma i spavanjem. U tom smislu banane vam pomažu da postignete osećaj smirenosti, kao i da ostvarite zdrav san.

Izvor energije

Tačkaste banane su veoma kalorične, a to ih čini izvanrednim izvorom energije. Odličan izbor posle napornog rada ili treninga. Kaliju sprečava grč u mišićima, a ostali minerali i vitamini, te hranjive materije pomažu za veću fizičku izdržljivost.

Gvožđe

Banane su solidan izvor gvožđa, tako da lepo dopunjuju potrebu organizma za gvožđem. Možemo reći da su na taj način banane dobre i protiv anemije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!