Sok od nara (šipka) recept

bobice naraSok od nara ili šipka je jedan od zdravijih sokova. Odlikuje se visokim sadržajem C vitamina, dobar je za imunitet i ima lekovita svojstva. Recept za domaći sok od nara dajemo u nastavku. Ko ne može ili ne voli da pravi sam, a pita se gde ima da se kupi ovaj sok, može ga pronaći u prodavnici zdrave hrane. Ne prodaje se baš u svakom marketu i skuplji je od većine sokova koje pronalazimo na rafovima. Pogodan je sok od nara za bebe, decu i odrasle.

Kako napraviti sok od nara

Domaći sok od šipka ili nara može se napraviti kod kuće. Najkomplikovaniji deo je ustvari očistiti nar i dobiti čište bobice, koje su pune soka. Nar kod nas nije posebno popularno voće, verovatno zato što smo lenji da odvojimo bobice od kore. Međutim ovo ne mora ni da bude tako komplikovano, ako upotrebite nekoliko trikova. Kako da lako očistite nar smo pisali ovde.
Za sok su nam potrebne bobice nara, limun, med, voda. Kao prvo treba bobice nara miksovati kratko u blenderu sa pola šolje vode. Onda kroz cediljku procediti sok, da se odvoje semenke koje su pune celuloze. One su zdrave i ne moraju se bacati. Mogu se jesti zasebno ili ne cediti uopšte. Soku dodati još čašu vode, sok od limuna, med i promešati  sve. Dovoljna je količina za dve čaše. Opciono servirati sa kockicama leda.

Za sok od šipka je potrebno:

1 šolja bobica nara
2 kašičice meda
2 kašičice limunovog soka
1,5 šolja vode

Zanimljivo je da se ni kora nara ne mora bacati, već može da se osuši i sačuva, pa po potrebi pravi čaj od nara.

Sok od nara kao lek

Sok od nara je izuzetno bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom, vitaminom B5. Naučno je potkrepljeno, da je sok od nara efikasan u smanjenju lošeg holesterola. Njegovi sastojci deluju povoljno na jačanje imuniteta, a to nam je posebno potrebno u zimskim mesecima, kada upravo kod nas i ima nara. Savršen je ovaj sok za doručak ili nakon napornog treninga, kada je potrebno povratiti energiju, jer sadrži poprilično hranjivih materija i time može pripremiti vaše telo za naporan dan koji vas očekuje. Koristi se za sveopšte jačanje organizma. Ispoljava pozitivan efekat na rad gušterače, na anemiju i čišćenje krvi. Sok nara smanjuje rizik od srčanih oboljenja, koristan je za prostatu kod muškaraca, a kod žena u menopauzi. U ograničenim količinama dobar je sok od nara za bebe i decu u razvoju. Od kog meseca davati bebama sok od nara, posavetujte se sa pedijatrom.

sok od nara

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!