Kako ispeći bundevu u rerni

Verovatno jedan od najjednostavnijih načina, kako se jede bundeva je da je ispečete u rerni. Pečenje bundeve je lako, ali je prvo treba iseći i nakon pečenja pripremiti za jelo. Ako primenite ovaj recept za pečenu bundevu, gde se posle pečenja pomeša bundeva, med i cimet sigurno ćete biti zadovoljni. Da vidimo kako ispeći bundevu.

Sečenje bundeve

Možda je veći problem kako iseći bundevu. Bundeva je tvrda, pa je možda i najteži posao iseći je na komade za pečenje. Ako je velika okrugla bundeva seče se na kriške, a one manje muskatne tikve se seku na pola. Za ovo će vam trebati veliki i oštar nož. Morate paziti da se ne isečete, jer komadanje bundeve nije nimalo bezazleno. Prodavci na pijaci seku bundevu testerom, da im bude lakše. Dobra ideja, pa ako imate neku kuhinjsku testericu ili testerasti nož, možda je to bolje rešenje. Koru bundeve ne treba skidati, jer ćemo je peći sa korom.

Izbor i priprema bundeve za pečenje

Kada kupujete bundevu, za pečenje je bolja ona čije je meso suvo i tvrdo. Kada se peče da ne bude puno vode u njoj, zato se takve bundeve više cene. Nije bitno da li ćete peći muskatnu tikvu ili veliku bundevu, za pečenje u rerni su dobre i jedna i druga.
Kada se bundeva opere i iseče, onda iz središnjeg dela povadimo semenke, koje isto mogu da se jedu, a pisali smo već za šta su dobre semenke bundeve.

Pečenje bundeve

A sad kako ispeći bundevu. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na tepsiju stavite papir za pečenje, da se ne bi lepila, jer iz bundeve zna da iscuri sok prilikom pečenja. Na papir poredajte komade bundeve, tako da kora bude odozdo. Pecite oko 1 h, jer to bi trebalo da bude dovoljno vremena da meso bundeve omekša. Vodite računa da ne zagori. Kada je ispečena, ostavite da se sasvim ohladi.

Kako jesti bundevu

Ima više načina kako jesti pečenu bundevu. Šteta bi bilo posipati je šećerom, jer je ovo zdrava hrana. Najbolje je pečenu bundevu izdubiti kašikom i sipati u šolje, a onda u svaku šolju dodati kašiku meda i malo cimeta. Sve dobro promešajte i imate izuzetno zdrav desert ili užinu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!