Potaž od bundeve kako se pravi recept

Potaž od bundeve je isto što i gusta čorba od bundeve, a neki kažu i krem čorba. Obratite pažnju kako se pravi ovaj recept, jer se na isti način pravi potaž od povrća raznog. Razlika je samo u sastojcima, a princip je isti. Potaž od bundeve je ukusan, hranjiv i zdrav, a ustvari prilično jeftin obrok. Za vreme posta je ovo jelo naročito popularno. Bundeve sazrevaju krajem leta, a ako se pravilno skladište mogu da se čuvaju dosta dugo. Tako da su bundeve dostupne u jesen, zimu, pa čak i proleće.

Kako spremiti potaž

Potaž od bundeve se priprema brzo. Bundevu, krompir, luk, šargerepa i ostalo povrće koje se koristi treba iseckati na sitnije komade, da bi se kraće kuvalo. U zavisnosti od toga traje i dužina kuvanja. Kada je sitno seckano onda je dovoljno 15-20 minuta. Kraće kuvanje ima svoju ulogu, jer tako u jelu ostanu mnogi korisni sastojci. Sipati povrće u šerpu, naliti vodu i kuvati. Zatim, kad je skuvano, pola vode u kojoj se kuvalo izdvojiti, a povrće i ostatak vode miksovati. Neko koristi blender, a neko štapni mikser. Uglavnom dobijamo krem čorbu, na čiju gustinu možemo uticati na taj način što dodajemo preostalu vodu koju smo izdvojili, sve do željene gustine. Stavi se još kratko na ringlu da prokuva i to je onda gotovo. Kada se potaž od bundeve servira u tanjire onda mogu da se dodaju maslinovo ulje ili maslac/pavlaka ako ne postite. Neko u potaž voli da doda dvopek u kockicama, a neko sipa kašiku oljuštenih semenki bundeve. Na kraju ukrasiti sa svežim listovima bosiljka ili peršuna.
Isto tako možemo koristiti razne druge kombinacije za potaž od povrća i praktično isprobati šta se ukućanima najviše dopada. Prednost je i ta što deca obično vole ovakvu kremastu čorbu.

Sastojci za potaž od bundeve

– 500 g bundeve
– 2 krompira
– 2 luka
-2 šargarepe
– so, biber
– maslinovo ulje ili pavlaka ili maslac
– bosiljak, list peršuna

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!