Čaj od korena koprive za prostatu

Već smo pominjali koprivu u više navrata i koliko je ona korisna kod mnogih zdravstvenih problema. Cela biljka je lekovita, tako da je sada došao na red koren, da kažemo nešto o tome za šta se koristi čaj od korena koprive. Od svih korisnih efekata, kada govorimo o delovanju koprive na zdravlje, možda je malo manje poznato dejstvo koprive kod urinarnih infekcija, na čišćenje mokraćnih puteva i na prostatu. Upravo je koren koprive idealan za ovu namenu.

Koren koprive

Ako sami vadite koren, vodite računa, jer sveža biljka pri dodiru može izazvati burne reakcije na koži. Koren koprive ili Urticae radix se vadi u jesen, a zatim se pere i suši. Koristi se za pripremu čaja, samostalno ili u čajnim mešavinama. Može se koristiti kao usitnjen koren koprive ili koren koprive u prahu.

Lekovita svojstva

U korenu koprive se nalaze polisaharidi, kumarini, triterpeni, lektini, fitosteroli. Koren koprive sa svojim aktivnim sastojcima, ima diuretičko dejstvo i omogućava lakše izmokravanje. Ekstrakt korena ima karakterističan antikancerogeni efekat na ćelije adenoma prostate. Koren prostate se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate. Zato se ovaj čaj preporučuje za ublažavanje tegoba kod adenoma prostate (uvećanja, hiperplazije), te kod infekcije mokraćnih kanala.

Čaj od usitnjenog korena koprive priprema

Jednu malu kašiku usitnjenog korena koprive, preliti sa 1,5 dl vode i zagrevati do ključanja. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i piti 3 puta na dan po jednu šolju čaja.

Čaj od korena koprive u prahu priprema

Dve male kašike korena koprive u prahu sipati u šerpicu. Preliti sa 2 dl ključale vode, pa zagrevati do ključanja, dok ne počne da peni. Ostaviti na minimalno toploj ringli oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi i procediti kroz vatu. Piti 2 puta na dan po jednu kafenu šoljicu čaja. Tako raditi svaki dan u periodu od mesec dana

A sad saznajte i za šta je dobar koren od maslačka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!