Afrička šljiva drvo lekovite kore

Pigeum_malaAfrička šljiva je zimzeleno drvo lekovite kore. Poreklo i stanište je Afrika i Madagaskar. Stablo može da dostigne visinu i do 25 metara. Afrička šljiva raste u tropskim šumama na nadrmorskoj visini preko 1000 m. Plod je crven ili smedj, ali je dosta gorak i nije omiljen u ljudskoj ishrani. Jedu ga majmuni i druge životinje. Tako se raznosi seme i nove biljke niču u divljini. Afrička šljiva je još poznata pod nazivom pigeum, a latinski Prunus Africana, Pygeum Africanum.

Photo: Marco Schmidt

Lekovitost i delovanje kore afričke šljive

Kora stabla afričke šljive se koristi za alternativno lečenje prostate ili kao pomoćni lek kod lečenja prostate. Naime, dokazano je da deluje kod blažih i srednjih oblika uvećanja prostate ili benigne hiperplazije prostate. U Evropi se prodaje u vidu preparata pod različitim nazivima, a u afričkoj tradicionalnoj medicini se primenjuje u svom prirodnom izvornom obliku. Lokalno stanovništvo na terenu, gde afrička šljiva i raste, koristi koru u obliku praha ili čaja, za prostatu i kao afrodizijak.
Ustanovljeno je da pigeum ekstrakt iz kore deluje na delimično smirivanje svih simptoma koji prate uvećanje prostate ili upalu prostate. Pigeum pozitivno utiče na lakše mokrenje, smanjuje bol pri mokrenju i učestalost mokrenja. Utiče i na redje noćno mokrenje i bolje pražnjenje mokraćne bešike. Kora afričke šljive sadrži sastojke koji pomažu da se smanji prostata i da se spreče urinarni problemi. Može se uporediti njeno dejstvo sa delovanjem nekih drugih prirodnih lekova ili lekova koji se prepisuju na recept. Na pacijentu i lekaru ostaje da odluče kako će lečiti prostatu. Činjenica je da je to jedno od najčešćih oboljenja sredovečnih i starijih muškaraca. Osim toga problemi sa prostatom utiču negativno na potenciju. U novije vreme afrička šljiva se koristi kao sastojak za povećanje potencije kod muškaraca. Tako da ulazi u sastav mnogih prirodnih preparata za potenciju.

Afrička šljiva ugrožena vrsta

Sakupljanje kore afričke šljive u medicinske svrhe ima i negativne efekte. Kao rezultat preterane eksploatacije ova vrsta je postala ugrožena vrsta. Uklanjanje previše kore na neodrživ način, dovodi do smanjenja broja stabala. Potražnja kore za medicinsku namenu se stalno povećava. Visoka cena po kilogramu sirovine dovela je do toga da i lokalno stanovništvo u tome vidi dobar izvor zarade. Tako se afrička šljiva našla na spisku ugroženih vrsta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!