OBRADUJTE PROSTATU – Evo koju hranu treba jesti, a koju izbegavati

Prostata je mala žlezda važna za svakog muškarca. Ali u nekim zrelim godinama prostata se može uvećavati i praviti dosta problema. Mnogi muškarci se suočavaju sa uvećanjem prostate i to je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod muškarca. Da li ste znali da način ishrane može mnogo pomoći preventivno, ali i kod već uvećane prostate, da se neprijatni simptomi ublaže ili iščeznu. Evo koju hranu treba jesti, a koju izbegavati. Ovo nije lečenje, nego samo režim ishrane, koji treba isprobati.

Ishrana

Rad prostate kontrolišu moćni hormoni. Najpoznatiji je testosteron. U samoj prostati on se pretvara u dihidrotestosteron, čiji visok nivo utiče na uvećanje prostate. Određena hrana može imati uticaja na regulaciju ovih hormona. Istraživanja su pokazala da ishrana u kojoj dominiraju meso, mlečni proizvodi i jaja može povećati rizik od uvećanja prostate, pa i dobijanja raka prostate. Zato je važno konzumirati dovoljno voća i povrća.

Namirnice koje su važne za prostatu

Paradajz je odličan za prostatu. Sadrži antioksidans likopen, koji može biti koristan ćelijama prostate. Treba jesti svež paradajz, mada i kuvani paradajz, paradajz čorba i sos od paradajza isto tako sadrže likopen.
Bundeva i semenke bundeve su odlične namirnice za zdravlje prostate. Bundevu treba jesti redovno, a semenke grickati povremeno. Semenke bundeve čak važe za jedan od najboljih prirodnih lekova za prostatu.
Brokoli i ostalo povrće iz porodice krstaša, gde još spadaju karfiol, kupus, prokelj i kelj treba jesti redovno. Ovo povrće sadrži sastojak sulforafan. On je važan, jer sprečava širenje materija, koje se povezuju sa razvojem raka.
Bobičasto voće kao što su borovnice, aronije, kupine, maline i jagode su odlični izvori antioksidanata. Poznato je da antioksidanti uklanjaju slobodne radikale iz organizma. Slobodni radikali su nepoželji u telu, jer tokom vremena mogu izazvati oštećenja i bolesti.
Jezgrasto voće kao što je orah, badem i lešnik, je korisno za prostatu. Orašasti plodovi sadrže cink, a cink je značajan za zdravlje prostate.
Riba losos, sardina i skuša su bogate omega 3 masnim kiselinama. Jedna od njihovih dobrih osobina je da smanjuju upalne procese u organiznu. To je značajno i protiv upale prostate

Namirnice koje treba izbegavati

Crveno meso svakako treba izbegavati. Istraživanja su pokazala da odustajanje od upotrebe crvenog mesa u ishrani može značajno doprineti poboljšanju zdravlja prostate.
Mlečni poroizvodi su slično kao i meso, nepoželjni za prostatu, pa bi korisno bilo bar da se ne uzimaju često.
Alkohol je nepoželjen ako želimo zdravu porostatu. Muškarci koji imaju uvećanu prostatu, treba da odustanu od konzumiranja alkohola, pa će poste određenog perioda da vide da li to pozitivno utiče na smanjenje simptoma uvećane prostate.
Kofein se smatra kao nepoželjan sastojak za prostatu, tako da konzumiranje kafe i napitaka koji sadrže kofein nije poželjno za prostatu. Mada neki smatraju da je zeleni čaj koristan iako sadrži kofein.
So nije baš dobra namirnica za zdravlje prostate, tako da visok unos soli može negativno da se odrazi. Izbegavanje dodavanja soli u obroke i odustajanje od prerađenih namirnica sa visokim sadržajem soli, može dati rezultate i popraviti stanje prostate
Ljuti začini kao što su biber i ljuta paprika, mogu pogoršati simptome, pa te jake začine treba izbegavati

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!