Rogač hranjiva mahunarka sa drveta

rogac_malaRogač je mahunarka koja raste na zimzelenom drvetu visine do 10 metara. Listovi su sjajni, zeleni i kožasti. Drvo je u cvetu u avgustu, septembru i oktobru. Zatim se razvija plod, koji je zreo tek iduće godine. Sazreva 12 meseci nakon cvetanja. Plod je karakterističan. To je spljoštena mahuna veličine do 20 cm. Rogač je prvo zelene boje, a kako dozreva boja je tamnija i kada je zreo onda je to tamno smeđa boja. Plod je čvrst, a kad se skine koža, unutra je pulpa prijatnog mirisa i semenke kojih ima najmanje 10.
Rogač raste u divljini, ali i uzgaja se. Najviše mu odgovara topla klima u oblasti Mediterana, ostrva i stenoviti predeli. Rogač je egzotično voće, kome pogoduje ista klima koja odgovara i citrusima. Drvo rogača ne voli mnogo vlage, pa je pogodno za pošumljavanje goleti i krša. Latinski naziv je Ceratonia siliqua.

Upotreba rogača

Mnogi se sećaju rogača iz detinjstva. Možda zato što je ranije više bio u upotrebi, a možda i zato što deca vole rogač, jer je sladak i ukusan kao čokolada. Kroz vekove se koristio kao važna namirnica u ishrani ljudi, ali i kao stočna hrana. Neka saznanja postoje da je rogač upotrebljavan još pre 4000 godina, te da ga je u ishrani koristio Jovan Krstitelj. Rogač se u prošlosti  koristio i kao prirodni zaslađivač. U nekim zemljama se pravi sirup od rogača, koji ima reputaciju zdravog zaslađivača. Najviše se upotrebljava osušen zreo plod, ali i seme rogača. Po boji i ukusu najviše ga porede sa čokoladom, kakaom i kafom, pa se negde koristi kao zamena za iste ili se pak dodaje kafi ili čokoladi. Rogač je fantastična namirnica u kuhinji, veoma pogodna za upotrebu, kada govorimo o pripremanju poslastica. Dobra osobina rogača je što se može dugo čuvati. Našao je primenu i u farmaceutskoj industriji. Rogač plod se može naći na ponekoj pijaci, a grubo mleveno brašno ili prah rogača u prodavnicama zdrave hrane.

Nutritivna vrednost rogača

Rogač je jaka i potpuna hrana, pa ga koriste i mnoge armije u svetu u ishrani svojih vojnika. Sadrži dosta skroba, saharozu, proteine, celulozu, azotne materije, pektine, tanine, organske kiseline i malo masnoće. Rogač sadrži dosta kalcijuma, te fosfor, kalijum i magnezijum. Od vitamina u rogaču se ističu A, D i vitamini B kompleksa.

Lekovitost rogača

Plod rogača je veoma zdrava hrana, koja ima i neka lekovita svojstva, pa je prava šteta što se ne koristi više. To je veoma pogodna hrana za dijabetičare. Mleveni rogač je odličan za lečenje probavnih smetnji, posebno za proliv kod dece. Rogač se može koristiti kao zamena za aktivni medicinski ugalj. Brašno rogača se malo proprži i upotrebi za čišćenje creva od otrova i bakterija. Rogač je koristan i za lečenje disajnih puteva. Brašno rogača se razmuti sa mlekom i pije se više puta na dan, što je dobro za bronhije.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Rogač hranjiva mahunarka sa drveta“

  1. postovani,
    da li zrela mahuna i seme divljeg rogaca sme da se koristi? Jedna poznanica mi je rekla da je pila tri puta dnevno po jedno seme divljeg rogaca i da je tako regulisala nivo loseg holesterola.

    Pozdrav, Milica

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!