Suve smokve u maslinovom ulju

smokvaSuve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uvek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke. Kombinovanje smokvi sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od

problema, gde ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lek pomogao da dobiju decu.

Smokva nutritivna vrednost, kalorije, lekovitost

Smokva je interesantno i veoma cenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Nevolja je to što je osetljiva na niske temperature.
Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zameniti mlečne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mleko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka. Možda ćete reći da ovo nije ukusno, ali korisno je sigurno, a nekom će se i dopasti. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.
Ovaj stari narodni recept za smokve sa maslinovim uljem, može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Share Button
loading...

5 mišljenja na „Suve smokve u maslinovom ulju“

    1. Ne znam koliko je delotvoran, ali verovatno da jeste, jer se smokve inače preporučuju kod hemoroida. Kad smo kod smokve i njene lekovitosti, ja sam lično samo imao priliku da se uverim da smokvino mleko spaljuje bradavice.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!