Sok od breze iz drveta

brezov sokSok od breze se dobija direktno iz drveta breze. Vrlo je jednostavan postupak kako se uzima sok. Nema nikakvog pravljenja, kuvanja i slično, nego se koristi svež sok. Sok od breze je slatkasta vodica iz drveta. Uzima se u proleće kada se drvo budi i kad kroz njega kreću sokovi. Sok se sakuplja u martu mesecu kada kreće olistavanje. Pravo vreme početka listanja, će ustvari zavisiti od geogrfskog

područja i od spoljašnje temperature vazduha.

Kako se uzima sok iz breze

Sok se uzima tako što se kora drveta izbuši na visini do 0,5 -1 metar od tla i to svrdlom, burgijom ili sličnim alatom na dubinu do 5 cm. U rupu gurnete crevo odgovarajućeg promera, ali ne do kraja, a neko koristi kakvu cevčicu ili levak. Zavisi šta je kome na raspolaganju. Po potrebi okolo zapušite rupu voskom ili žvakom  da sok ne bi curio sa strane. Drugi kraj stavite u staklenu ili plastičnu posudu. Jednostavno namestite tako da sok kapa u flašu. Neko se snalazi tako što teglu ili flašu veže za drvo. Za nekoliko sati ili od jutra do večeri, posuda bi trebalo da se napuni. Kod velikih stabala je moguće sakupiti i 5 litara soka. S druge strane, neki poznavaoci kažu da ne treba uzimati više od 3 litre soka po jednom stablu. Kada ste završili sa uzimanjem soka rupu treba zapušiti. Najbolje kalemarskim voskom, a neki koriste još drvene klinove i tiplove. Kroz godinu dana, a po nekim izvorima kroz dve godine, može se ponovo uzimati sok od istog drveta. Sok nikad ne treba uzimati od mladog drveća, već od velikih stabala.

Upotreba, čuvanje i doziranje brezovog soka

Sok od breze je osvežavajući napitak direktno iz drveta. Ukus je veoma prijatan. Sastojci iz soka od breze koriste organizmu. Ovaj sok sadrži minerale, vitamine, šećere, aminokiseline, proteine, enzime i druge važne sastojke. Sok od breze čisti krv, jetru i bubrege. Dobar je za probavu, kod alergija, reume i vraća energiju. Brezov sok osvežava i krepi. Preporučuje se sportistima, rekovalescentima, deci, ali i ostalima. Može se koristiti i za spoljnu upotrebu, odnostno da se nanosi na kožu i da se umiva lice.
Sok se čuva u frižideru do 7 dana. Piju se dve čaše dnevno za odrasle i jedna čaša dnevno za decu.

Ovo je dar koji nam priroda nudi i koji treba iskoristiti. Srećan je onaj ko ima brezu na svom imanju.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!