U kojoj hrani ima proteina

Proteini su poznati kao neophodni elementi za izgradnju čovekovih mišića. U telu se razlažu na aminokiseline, koje promovišu rast i regeneraciju ćelija. Duže se vare nego ugljeni hidrati i pomažu da se duže osećamo siti, što bi trebalo biti dobro za one koji pokušavaju izgubiti težinu. Sigurno znate da su meso, mleko i jaja hrana bogata proteinima. Šteta samo što u njima ima dosta zasićenih masnoća i holesterola. Neko ne jede meso iz humanih razloga, a neko iz zdravstvenih. Ne ulazeći sad u razloge i polemiku šta je dobro, a šta ne, da vidimo u kojoj hrani ima proteina kada je hrana biljnog porekla. Proteini biljnog porekla imaju tu prednost što se brže vare.

Grašak

Mahunarke su bogat izvor proteina, a grašak nije izuzetak. Jedna šolja graška sadrži 8 g proteina, a to je približno koliko i šolja mleka. Grašak se koristi kao prilog uz mnoga jela. To su kvalitetni proteini, od kojih osećaj sitosti traje i po nekoliko sati. Danas se dosta traži i protein graška, koji se prodaje po radnjama zdrave hrane, kao super hrana. Posebno ga koriste sportisti, jer izgrađuje mišićnu masu.

Pasulj

Pasulj je još jedna mahunarka. Postoje razne vrste, veličine i boje pasulja, a zajedničko im je visok sadržaj proteina. Jedna šolja pasulja ima oko 13 g proteina. Priprema se na više načina. Može da se potopi preko noći i onda se brže skuva sutra. Pasulj može da kupi i u konzervi i jede kao salata.

Leblebije

Leblebije, koje su još poznate kao naut ili slanutak su isto tako izvanredan izvor proteina. I one spadaju u mahunarke. Jedna šolja leblebija sadrži oko 15 g proteina. Sem toga imaju puno vlakna, a malo kalorija. Jedu se u salati, zatim slane kao grickalice ili se pravi popularni namaz humus od leblebija.

Kinoa

Kinoa je južnoamerička žitarica, relativno malo u upotrebi kod nas. Jedna šolja sadrži više od 8 g proteina i ne samo to, nego je njihov sastav odličan. Kinoa sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, koje su potrebne telu za rast i regeneraciju, a nije u mogućnosti samo da ih proizvede. Zbog toga se proteini iz kinoe smatraju savršenim. Kao i ostale žitarice veoma je svestrana za jelo, te se može koristiti na brojne načine. Ako vas interesuje da saznate više kakva je kinoa to možete videti ovde

Tofu sir

Proizvodi koji se dobijaju od soje, kao tofu sir i tempeh, imaju zaista dosta proteina. To su neki od najboljih vegeterijanskih izvora proteina. Tofu sir sadrži oko 15 g proteina na pola šolje. Veoma je hranjiv i kao takav može biti dobra zamena za pravi sir.

Semenke konoplje

Ako se pitate u kojoj hrani ima proteina, a još je niste otkrili, onda je to možda seme konoplje. Dodavanjem semeki konoplje u ishranu, možete značajno povećati unos proteina. Seme konoplje se može naći u prodavnicama zdrave hrane. Seme konoplje u 3 supene kašike ima 10 g proteina. Mogu se dodavati u jela, salate, smutije, pesto i sl. Sa semenkama konoplje detaljnije možete da se upoznate ovde.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi spadaju u dobre izvore proteina, ali ipak ih treba konzumirati umereno. To je zato što sadrže dosta masti i veoma su kalorični

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!