Azuki pasulj (grah) kao lek priprema recept

azukiAzuki pasulj ili grah je sitan crveni pasulj, za koji se smatra da potiče iz Kine. U svakom slučaju je vrlo popularan u Aziji, ali i sve popularniji širom sveta. Azuki pasulj spada u mahunarke i obeležje je markobiotičke kuhinje. Ukus je sladak i ljutkast istovremeno. Slađi je nego druge mahunarke. Koristi se podjednako za slatka i slana jela. Priprema se tako što se kuva, od njega se pravi pasta i pire, kao i sok.

Lekovita svojstva azukija

Ovaj pasulj nije običan pasulj i ima lekovita svojstva. On zagreva organizam i pojačava cirkulaciju. Ima dobru osobinu da čisti organizam. U kineskoj medicini se koristi kao lek. Dobar je diuretik i podržava pravilan rad bubrega, bešike i reproduktivnih organa. Povoljno deluje u slučaju potrebe za gubitkom težine.

Nutritivna vrednost

Azuki sadrži značajne količine magnezijuma, kalijuma, gvožđa, cinka, mangana i bakra. Od vitamina posebno je bogat vitaminima B kompleksa. Veliki sadržaj kalijuma, a male količine natrijuma, čine da ishrana sa dosta azuki pasulja posluži diuretski, a time može doprineti i regulisanju krvnog pritiska. Sadrži azuki relativno malo kalorija i malo masti, pa je idealan za mršavljenje. Azuki je lako svarljiv, pa ne bi trebalo da izazove probleme sa gasovima kao što je to obično slučaj sa pasuljem.

Azuki pasulj priprema

Azuki pasulj se priprema slično kao i druge mahunarke. Recept je jednostavan. Opere se, potopi se u vodu i kuva. Kad voda prokuva, prospe se i zameni se novom. Onda kad opet prokuva, smanji se temperatura, da pasulj krčka. Kuva se 1-2 sata. Ako je pre kuvanja držan potopljen u vodi, onda se kuva i kraće. Dobro se slaže sa algama, a japanci ga prave i sa pirinčem.
Sok od azukija se pravi tako što se pasulj kuva u vodi, gde ide 1 mera pasulja na 5 mera vode. Za 1 sat se odlije deo ove vode i kad se prohladi pije se kao sok. Pola sata pre jela 1 dl soka se pije protiv bubrežnih bolesti. Upotreba ovog soka može povećati dotok majčinog mleka.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!