Tamarind začin voće biljka pasta upotreba

Tamarind začin i pasta se dobija od ploda prelepe zimzelene biljke, stabla koje je karakteristično za Afriku, ali i ostale tropske predele. Raste samoniklo posebno u Sudanu. Biljka tamarind je srednje veliko drvo, dugovečno, sa gustom krošnjom. Ona ima mahunaste plodove smeđe boje, koji donekle podsećaju na kikiriki, ali su duži (do 15 cm) ili možda na rogač. Ukus je sličan urmi, zato je drugi naziv indijska urma ili datula. Deluje malo neugledno i ne baš privlačno, ali je ukusno. Kada je zrelo tamarind voće, ljuska se skida. Unutra je smeđa, meka i kiseloslatka pulpa. Tropska je vrsta u pitanju i ne može se uzgajati u našim krajevima, jer je osetljiva na mraz.

Tamarind u kuhinji

Tamarind začin se koristi u orjentalnoj kuhinji, indijskoj i tajlandskoj. Gde kupiti tamarind? U specijalizovanim prodavnicama, gde se prodaju orjentalne namirnice. Začin tamarind u prahu može da se nađe, a dobija se sušenjem tamne pulpe. Tamarind pasta je posebno cenjena u kuhinji, a može da se kupi ili napravi, ako nađemo tamarind voće. Koristi se još za razne džemove, sosove i sirupe. Ako negde pronađete plod ove biljke, možete ga konzumirati svežeg, kao i svako drugo voće.
Kod nas je upotreba ovog začina zanemarljivo mala, ali u Evropi je cenjen, a naročito u Aziji za njihova tradicionalna jela. Ukus je prijatan, aromatičan, negde između kiselog i slatkog. Tamarind začin ulazi u sastav Vorčester sosa, kao jedan od sastojaka. Tamarind pulpa se pretežno koristi da se priprema tamarind pasta.

Šta je Vorčester sos?

Vorčester sos (Worcestershire sauce) je fermentisana kompleksna mešavina koju su kreirali hemičari John Whelley Lea i William Henry Perrins. Prvobitno su smislili recept 1830. ali im se nije dopao, da bi posle nekoliko meseci  ponovo otvorili burad i shvatili da im se sviđa. To je ono što je danas poznato kao Vorčester sos. Oni su osnovali kompaniju za proizvodnju Vorčester sosa. Sastojci su sazrevali 18 meseci pre mešanja i pakovanja u Vorčesteru, gde se precizan recept čuvo u tajnosti. Kasnije su i druge kompanije počele da prave sličan sos, jer recept nije bio zaštićen.

Kako napraviti tamarind pastu?

Napraviti tamarind pastu nije teško, ali teško je naći tamarind voće kod nas. Kada imamo voćke, prvo ih treba oljuštiti. Zatim se rešiti koštica i iseckati pulpu. Staviti u malu šerpu, da odnos voća i vode bude 3:1.
Zagrevati do ključanja. Skloniti i izmiksati da se dobije homogena smesa. Na taj način je tamarind pasta gotova.

Tamarind voće nutritivna vrednost i lekovita svojstva

Indijska urma sadrži dosta kiseline. Uglavnom je to vinska kiselina. Ima šećera i to oko 70% glukoze i 30% fruktoze. Posebno je visok sadržaj kalcijuma i B vitamina, a nešto manje C vitamina. Sadrži i više organskih jedinjenja koja ga čine moćnim antioksidansom. Tamarind ima dosta vlakna pa ga zato smatraju korisnim za varenje, a inače to je prirodni laksativ. Stimuliše lučenje žuči i podstiče rad digestivnog trakta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!