Kako napraviti puter od kikirikija

kikirikiPuter od kikirikija je popularni namaz koji je u upotrebi širom sveta. Domaći puter od kikirikija vrlo lako možete napraviti kod kuće. Po ukusu neće nimalo zaostajati, u odnosu na kupovni, naprotiv. Prednost pravljenog namaza u odnosu na kupovni je što je svež, znatno će vas manje koštati i znate šta se u njemu nalazi, jer ste ga sami pravili.

Recept za domaći puter od kikirikija

Najbolje je kupiti očišćen čist kikiriki, bez dodataka, soli i masnoće. Jasno je da od kvaliteta kikirikija zavisi i kvalitet putera koji pravimo. Potrebna su nam samo dva sastojka. Kikiriki i ulje. Najbolje je koristiti i ulje od kikirikija, jer neće nimalo da promeni prepoznatljiv ukus kikirikija. U nedostatku ulja od kikirikija može se upotrebiti neko drugo ulje, kao bundevino ili maslinovo. Moguće je da će neznatno promeniti ukus, ali će ipak da dominira ukus kikirikija. Sipajte 200 grama kikirikija u blender i dodajte 2 kašike ulja. Miksujte sve, a gustinu regulišite po želji, dodavanjem ulja. Ako više volite kikiriki puter sa komadićima kikirikija, onda miksujte kraće, a ako želite bez komadića, treba miksovati duže. Ima varijanta i da se umiksuje sve lepo, da bude kao pasta, a kasnije da se u maslac doda sitno seckani kikiriki. Pripremljen puter od kikirikija sipajte u čistu teglicu i čuvajte u frižideru do 7 dana.

Da li je zdrav puter od kikirikija?

Puter od kikirikija ima svoje dobre i loše strane. To je kalorična namirnica. Ima oko 600 kcal. Kikiriki puter je sjajan namaz kada smo gladni i stvarno će zasititi. Za gojenje ga mogu koristiti mršave osobe. Puter od kikirikija je odličan izvor proteina biljnog porekla i kao takav predstavlja logičan izbor za vegeterijance. Kako se jede i sa čim se jede kikiriki puter? Preporučuje se njegovo uzimanje za doručak, mazanjem na hleb. To je mnogo bolji namaz od margarina, marmelade ili paštete. Kikiriki puter ipak ne treba često i redovno koristiti, nego povremeno. Masnoće koje kikiriki sadrži mogu biti i štetne, ako se preteruje sa konzumiranjem. S druge strane, naučna istraživanja su pokazala, da umereno uzimanje putera od kikirikija za duplo smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

kikiriki puter

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!