Boranija idealna hrana za dijabetičare

zelena_boranija Boranija je jedna od onih namirnica koja ima izrazito malo kalorija, a mnoštvo korisnih sastojaka. Idealna je u ishrani dijabetičara, a preporučuje se svima. Spada u mahunarke, pa neki boraniju zovu i mahune. Za razliku od pasulja ili graška, koji se vade iz mahune, kod boranije se jede cela mahuna. Može se podeliti na zelenu i žutu boraniju, mada postoje i ređe su, šarene sorte
Uzgoj boranije

Boranija se sadi u proleće. Traži dobro pripremljeno, plodno zemljište i naravno navodnjananje za dobre prinose. Seme je kao sitniji pasulj. Setva se obavlja u redove ili u kućice. Razlikujemo dva tipa boranije. Postoji tip koji se penje, pa je potrebno obezbediti podršku u vidu trklji. Drugi tip je prizemni i ne treba mu nikakva podrška. Cveta tokom leta i brzo se razvijaju duguljasti podovi mahune, koje se beru, više puta pri dozrevanju. Omiljene sorte su mesnatih i sočnih mahuna, a sitnijeg zrna u njima, te one koje nemaju konca na mahunama.

boranija_trklja

Priprema boranije

Sveža boranija predstavlja izuzetno sezonsko povrće, pa treba iskoristiti priliku kada je dostupna na pijaci.  Najčešće se boranija priprema tako što se kuva u vodi ili na pari. Ako je mlada sveža boranija, to kuvanje traje vrlo kratko. Naravno nije uvek sezona boranije, pa tada kupujemo smrznutu ili konzerviranu boraniju. Zelena boranija je nekako idealna kao prilog , na primer uz meso, gotovo kao salata. Od ostalog povrća, boranija se dobro slaže sa paradajzom i belim lukom, tako da možete da kombinujete ovo povrće. Žuta boranija se može pripremati i čorbasto, sa ili bez mesa. Neke sorte boranije su krupne, dovoljno mesnate i pune proteina, tako da meso i nije neophodno. Boranija uvek treba da se kuva zato što sadrži sastojke koji su toksični, a termičkom obradom se potpuno oslobađa tih sastojaka.

Nutritivna vrednost

Boranija ima vrlo malo kalorija. 100 grama boranije ima samo oko 20 kcal. Zelena nešto manje, a žuta nešto više. Sadrži korisna vlakna, pa je dobra za želudac i creva i uopšte za čišćenje organizma. Ima dosta proteina, ugljene hidrate i nešto malo korisnih masnoća. Od vitamina sadrži A, B1, B2, K, C i E. Boranija je dobar izvor folne kiseline i beta karotena. Od minerala sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, kalijum itd. Ko jede redovno boraniju manje mora da brine za vitku liniju, a bogami i zdravlje uopšte.

Lekovita svojstva

Boranija sadrži jedan specijalan sastojak arginin, koji ima dejstvo slično insulinu, zato kažemo da je boranija idealna hrana za dijabetičare. Drugi važan sastojak je inzotol. On jača srce i krvne sudove, a važan je i za metabolizam kalcijuma. Boranija je dobar antioksidans i diuretik, snižava pritisak i holesterol.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!