Seme konoplje kao lek u ishrani recepti prodaja cena

seme konopljeSeme konoplje u ishrani i kao lek, se sve više koristi i jede kod nas. Zainteresovani se pitaju kako ide prodaja, odnosno gde kupiti seme konoplje, koja je cena, je li laka upotreba i recepti kakvi su? Konopljine semenke prodaju se kao jezgro semena konoplje ili ih možemo naći pod engleskim nazivom hemp nuts. Ima ih uglavnom u bio dućanima.

Superhrana

Semenke konoplje su pravi poklon prirode. Spadaju među najhranjivije semenke na svetu. Imaju znatnu koncentraciju proteina, esencijalnih masti, enzima i vitamina, a vrlo malo šećera, skroba i zasićenih masti. Generalno predstavljaju odličnu podršku zdravlju. Dejstvo obuhvata čitav niz prednosti. To su mršavljenje, povećanje energije, snižavanje holesterola i pritiska, jačanje imuniteta, ubrzava oporavak od bolesti itd. Seme konoplje kao što vidimo deluje i kao lek, a ima ukus orašastih plodova i vrlo lako će se uklopiti u vašoj ishrani. Možemo ga posmatrati i kao moćan dodatak ishrani. Sadrži dobar balans proteina (koji se lako vare), masti (uglavnom nezasićene), ugljenih hidrata (uglavnom vlakna) i naravno odličan je sadržaj minerala i vitamina.

Šta je osnovni kvalitet semena konoplje

Seme konoplje sadrži esencijalne masne kiseline, uključujući omega 3 i omega 6, u savršenom balansu. Odličan je izvor E vitamina i magnezijuma. To je i značajan izvor proteina i to onih koji se lako vare. Ovo su proteini mnogo lakše svarljivi od onih iz mesa, jaja, sira, mleka. 65% čini lako svarljivi protein edestin. Proteini iz konopljinog semena su kompletan izvor svih 20 aminokiselina, uključujući tu i 10 esencijalnih, koje naše telo ne može da proizvede. Zbog svega ovoga uzimanje konopljinog semena se preporučuje, a posebno je dobro za vegane i vegeterijance. Zbog svih ovih prednosti korisno je uzimati ga tokom fizičkih i intelektalnih aktivnosti, protiv stresa. Dobro je za sportiste. Zbog velike nutritivne vrednosti pogodno je u ishrani trudnica i dojilja. Ovo je seme konoplje industrijske, a nije u pitanju marihuana.

Kako se jede seme konoplje

Recept je posve jednostavan. Četiri kašike semena konoplje treba sipati u jogurt, voćni sok, preko žitarica, voćne ili povrćne salate. Sve dobro izmešati i jesti. To je kao dodatak ishrani ili začin kojim začinjavamo hranu. Četiri kašike ili 42 grama je preporučena dnevna doza. Ova količina sadrži 240 kalorija.

Prodaje se u porodavnicama zdrave hrane, a cena varira u zavisnosti od toga da li je oljušteno ili neoljušteno, da li je organsko ili ne i naravno od količine. U jednoj bio radnji videli smo da se 300 grama semena konoplje iz organske proizvodnje prodaje za 1000 dinara.

Pogledajte još i kako se koristi ulje konoplje ovde

konopljino seme

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!