Čaj od cvetova bagrema

Čaj od bagrema se pravi isključivo od cvetova, jer kora, plod i ostali delovi biljke su toksični. Bagrem cveta početkom maja i tada se cvetovi koji su grupisani u cvasti, mogu skupljati i sušiti za čaj. Beru se cvetovi neposredno pre otvaranja, a ne kad precvetaju. Bagrem može da ima opasno trnje, naročito kod mlađih primeraka, pa treba biti na oprezu. Drugi naziv je akacija, a latinski naziv za ovo drvo je Robinia pseudoacacia.

Bagrem

Bagrem je prilično rasprostranjeno drvo u našim krajevima. Lako se razmnožava u prirodi, pa se često viđaju bagremari, stabla bagrema u manjim ili većim grupama. Dosta se i uzgaja. Stabla dostižu visinu 20 m. Drvo bagrema je jako cenjeno, zbog svog kvaliteta i tvrdoće. Koristi se u industriji, kao i za ogrev. Kora drveta je karakteristično nepravilno uzdužno ispucala. Listovi su neparno perasto raspoređeni i ima ih od 5 do 12 pari. Jajasto-eliptičnog su oblika i na kratkoj lisnoj dršci. Vreme cvetanja bagrema se podudara sa cvetanjem zove. Cvetovi su grupisani u grozdaste cvasti. Cvetovi su pretežno beli i izrazito prijatnog mirisa. Ovaj miris vole i pčele. Bagrem je poznat kao medonosna biljka, od koje se dobija veoma kvalitetan bagremov med. Plod bagrema je mahuna kratke peteljke. U sebi ima do 10 semenki.

Cvetovi bagrema upotreba

Cvetovi bagrema su jestivi, pa se tako koriste u raznim receptima, kao sveži. Mogu se upotrebiti kao dodatak salatama, a mogu se i pohovati. Sok od cvetova bagrema je osvežavajući napitak prijatnog ukusa i mirisa. Kao lekoviti deo biljke za čaj koristimo sušeni cvet bagrema. Cvetovi bagrema sadrže asparagin, flavonske glikozide, sluz, etarsko ulje i fitosterole.

Priprema čaja i lekovita svojstva

Jednu malu kašiku osušenih usitnjenih cvetova bagrema preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procediti. Piju se 2 šolje čaja na dan.
Čaj od cvetova bagrema se koristi u narodnoj medicini za iskašljavanje, protiv nazeba i za podsticanje lučenja žuči.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!