Kinoa (kvinoja) cena recepti priprema sastav

kvinojaKvinoja ili kinoa (engleski quinoa) je žitarica bez glutena, koja se danas smatra superhranom. Razlog za to je optimalan sastav hranjivih sastojaka. Cena je visoka, pa čak i do deset puta viša nego za pšenicu. Ali ipak se potražnja za kinoa žitaricom povećava na globalnom nivou. Svetska organizacija za hranu (FAO) promoviše kinou i vidi u njoj potencijal, za rešavanje problema gladi u svetu. Kod nas se kvinoja prodaje, ali je relativno malo zastupljena na trpezama, što zbog visoke cene, a delimično i zato što nam recepti za pripremu nisu dovoljno poznati.
Istorija kvinoje je vezana za drevni narod Inke, koji su još tada koristili ovu žitaricu u ishrani. Poreklom iz Južne Amerike i danas se ova žitarica tu uzgaja i ceni. Zovu je zlatno zrno ili žitarica budućnosti. Raste na višim nadmorskim visinama u predelu Anda. Danas su vodeći proizvođaći kinoe Peru i Bolivija.

Gde kupiti kvinoju i kako se priprema

Kod nas se može kupiti kinoa u prodavnicama zdrave hrane. Kada kupujete kinou, ona može biti u pakovanju ili na meru. Vodite računa o svežini, roku trajanja i da nema vlage. Zrna kvinoje su sitna, nalik prosu. Pripremom će se ona znatno uvećati. Najčešće ćete naći kvinoju bele boje, ali ima i crvena, crna i sl. Čuvajte je u dobro zatvorenoj posudi, jer će tako zadržati svežinu u dužem vremenskom periodu.
Kada se kupi zrno ima odrđen sloj saponina koji treba isprati. U protivnom će kinoa biti prilično gorka. Potrebno ju je sipati u mrežastu cediljku i pustiti mlaz vode iz česme da se fino ispere. Vi je još istrljajte prstima, dok je pod mlazom vode.

Kako se kuva kinoa

Najbolje je da se ova žitarica kuva. Na šolju kinoe, idu dve šolje vode. Čekamo da zakuva, a onda smanjimo temperaturu, tek toliko da se krčka. Dovoljno je oko 15 minuta i onda je gotovo. Kvinoja će da upije vodu i zrnca će da postanu krupnija i prozirnija. Ako neko više voli drugačiji ukus, kinoa se može prvo suvo propržiti na tiganju, na umerenoj vatri uz stalno mešanje, što traje svega pet minuta. Zatim se kuva.

Kako se jede kinoa recepti

Kao i ostale žitarice, kinoa može da se jede i kombinuje sa mnogim jelima.

Za doručak skuvanu i prohlađenu kinou pomešajte sa seckanim orasima i suvim voćem. To je idealan jutarnji obrok i nešto slično kao kaša ili musle.
Kvinoja može da se koristi umesto testenine koja se dodaje u supu pred kraj kuvanja. U vašu omiljenu supu dodajte kinou umesto rezance.
Kvinoja isto tako može da se posluži za doručak ili večeru sa jogurtom, jede se kao palenta sa jogurtom.
Klice kinoe mogu da se koriste u salatama.
Brašno kinoe može se upotrebiti za pravljenje kolača.
I naravno kuvana kvinoja može da bude adekvatan prilog mnogim jelima koje spremate, te tako da zameni pirinač, testeninu, krompir ili hleb.

Kinoa sastav i hranjivost

Zašto je kinoa tako cenjena? Kao prvo nema glutena, pa je optimalna za one koji su na bezglutenskoj dijeti. Ali cenjena je pre svega zbog svojih hranjivih sastojaka. Kvinoja poseduje mnogo proteina visokog kvaliteta i izvor je esencijalnih aminokiselina. Dobar je izvor antioksidanasa, flavonida, polisaharida, vitamina E (tokoferola), mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, folne kiseline, cinka i naravno dijetetska vlakna. Odličan je izvor različitih nutritijenata.

Kinoa za zdravlje

Najveća prednost kinoe je bogatstvo hranjivih materija koje sadrži. Ona nema neke nutritivne nedostatke, koji su svojstveni drugim žitaricama. Jedan od tih nedostataka je sadržaj proteina. Uglavnom je nizak nivo aminokiselina, kao lizin i izoleucin. Kod kvinoje to nije slučaj, jer ona ima znatne količine oba, a naročito lizina. Prema tome za kinou možemo reći da je to kompletan izvor proteina. U pogledu sadržaja masti kvinoja se opet smatra boljom od većine žitarica. Sadrži tokoferole koji takođe nisu tako prisutni u drugim žitaricama. Sadrži i flavonide kvercetin i kempferol, koji su jaki antioksidanti.
Pozitivan uticaj konzumiranja ove žitarice se ogleda u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, iako su istraživanja i studije još uvek u toku. Prisustvo antioksidanasa kao kvercetin, veruje se, doprinosi manjem riziku od kancerogenih oboljenja. Manji je rizik i od alergija, koje se javljaju uzimanjem nekih žitarica.

kuvana kinoa

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!