Semenke dinje kao lek (video)

Semenke dinje se mogu kupiti u kesicama za setvu, ali njih nećemo jesti, nego sejati. Inače semenke dinje su jestive i mogu se koristiti kao lek. Dinje se kupuju na pijaci ili u marketima tokom leta. Svaki put kada jedete dinju, ne bacajte semenke, nego ih sačuvajte i osušite. Čuvajte ih tako osušene, do naredne sezone dinje, ako vam zatrebaju.

Za šta je dobra dinja

Dinja je jednogodišnja zeljasta biljka, sa dugačkim poleglim stabljikama. Neki je svrstavaju u voće, a neki u povrće. Postoji više varijeteta dinje. U narodnoj medicini koristi se pulpa, seme i koren. Dinja sadrži oko 95% vode. Ostali sastojci su belančevine, šećer, soli bakra, cinka, gvožđa, limunska kiselina, karoten, vitamin C. Zrele dinje predstavljaju pravo letnje osveženje. Rehidriraju organizam, pozitivno deluje na smanjenje telesne težine i deluju korisno na upaljenu sluzokožu organa za varenje. Spolja se može koristiti za ublažavanje boli od opekotina ili uboja.

Za šta se koriste semenke dinje

Semenke dinje sadrže 10% vode, 27% masnog ulja, 4,5% azotnih materija, 1,5% fitina, te druge korisne sastojke. Sušeno samleveno seme dinje deluje povoljno protiv raznih upala organa za varenje i urinarnih infekcija. Posebno su pokazale efikasno dejstvo semenke dinje protiv ešerihije koli. Ova bakterija je uzročnik većine urinarnih infekcija kod čoveka. Ešerihija koli se leči antibioticima, ali nije retkost da antibiotici ne deluju kako se očekuje, pa se onda traže prirodni lekovi.

Kako se koriste semenke dinje

Semenke dinje kao lek za urinarne infekcije pripremaju se na sledeći način. Osušene semenke dinje treba samleti. Jednom dnevno se uzima 1 kašika samlevenih semenki dinje razmućena u čaši vode. Najbolje je da se pije ujutro. Terapija traje 21 dan. Iskustva su pokazala da su rezultati terapije odlični, pod uslovom da se lečenje sprovede u potpunosti istrajno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!