Pasuljevina kao lek za dijabetes – čaj od mahuna pasulja bez semena

Mahune pasulja bez semena zovemo pasuljevina, a ona je poznata u narodu kao lek za dijabetičare. Pasulj je mahunarka, ali njegove mahune se ne jedu kao što je to slučaj kod boranije, nego se bacaju kada se povadi seme. Mnoge stvari ljudi odbacuju, a mogu im koristiti. One nisu jestive, ali sadrže neke korisne sastojke, pa se od njih pravi čaj. Ko zna i kome treba, ne baca ove mahune, nego ih iskoristi za pripremu čaja.

Karakteristike biljke

Pasulj je poreklom iz srednje i juzne Amerike. To je biljka latinskog naziva Phaseolus vulgaris i pripada porodici Fabaceae. Dosta se uzgaja, tako da sirovine, da se priprema čaj od pasuljevine ima. Stabljika pasulja se uvija, raste uspravno ili kao puzavica. Listovi su jajasti, a pri vrhu zašiljeni. Cvasti se sastoje od više uparenih cvetova, koji su najčešće beli. Plod je mahuna sa semenkama, odnosno pasuljem. Kao lekoviti deo biljke koristimo pasuljevinu, tj. zrelu mahunu bez semena ili latinski Phaseoli legumen.

Sastav i upotreba u narodnoj medicini

Glavni aktivni sastojak su soli hroma za koje se veruje da deluju protiv šećerne bolesti. Drugi sastojci su arginin, silicijumova kiselina, flavonoidi, lektini itd. Naravno, pasuljevina se koristi suva i ima da se kupi kao gotov čaj, ali ko uzgaja pasulj može i sam da je sačuva. U narodnoj medicini pasuljevina je poznata kao sredstvo protiv šećerne bolesti i dobar diuretik za izmokravanje, zato pogledajmo kako se koristi pasuljevina kao lek. Kad je u pitanju dijabetes, najlekovitija je pasuljevina koju daje beli pasulj čučavac. Njegove mahune sadrže sluz i bez mirisa su.

Čaj od pasuljevine priprema

Čaj od mahuna pasulja priprema se tako što 2 male kašike suvih usitnjenih mahuna prelijemo sa 2 dl hladne vode. Zatim se sve zajedno zagreva do ključanja. Naka ključa samo 5 minuta, a onda sklonite i poklopite sud. Makon 30 minuta procedite. Pije se 3 puta na dan po jedna šolja čaja, pre obroka, bez dodavanja šećera.

Pogledajte koji je još dobar prirodni  lek za šećernu bolest

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!