Sok od nane (mente) recept kako se pravi

sok od naneSok od nane ili mente je osvežavajući napitak koji rashlađuje, onda kada je to najpotrebnije, tokom leta. Ovaj recept, kako se pravi sok od nane, je iz indijske kuhinje. Ne zaboravimo da je nana veoma zdrava, posebno za bolje varenje i disajne puteve. U našoj zemlji se nana dosta troši, ali uobičajen način je praviti čaj od nane, a malo ko pravi sok. Listovi nane su jestivi i mogu se koristiti kao začin u hrani ili u soku.

Indijski recept za sok od nane

Sastojci

½ šolje svežih listova nane
1 kašika meda
1 kašika kima u prahu
prstohvat crnog mlevenog bibera
prstohvat crne soli
2 kašike soka od limuna
3 šolje vode

Priprema

Listiće mente skinite sa stabljike i operite ih pažljivo. Stavite navedenu količinu listova mente u blender i dodajte sve ostale sastojke, samo vode nešto manje od pola šolje. Miksujte sve da dobijete nešto nalik pasti. Zatim dodajte preostalu količinu vode i miksujte kratko da se svi sastojci sjedine i ravnomerno rasporede. Na kraju neko procedi kroz cediljku i tako filtrira sok, a neko ne. Po želji. Sok od nane se posuži sa kockicama leda. Ako se čuva u frižideru onda ga je pre upotrebe potrebno promešati.
Ovakav sok osvežava, hladi i podstiče apetit, a sastojci koje sadrži su dobri za varenje. Sok od limuna daje svoj doprinos ukusu i omogućava da sok od nane zadrži zelenu boju, čak i ako se čuva u frižideru do sledećeg dana.

Indusi su poznati po začinjenoj hrani. Zbog klime i nehigijenskih uslova u kojima živi dobar deo populacije, vrlo začinjena hrana čuva od razvoja mikroorganizama i bolesti. Mi nismo navikli na takvu hranu i piće, pa ako se nekom ne sviđaju ovi sastojci ili ne može da ih nabavi, onda postoji i jednostavniji recept.

Domaći sok od nane

Pojednostavljena domaća verzija soka od nane izgleda ovako.

Sastojci

½ šolje svežih listova nane
2 kašike meda
3 kašike limunovog soka
4 šolje vode

Priprema

Postupak pripreme je praktično identičan prethodnom receptu. Rashladiti u frižideru ili dodati piću kockice leda. Napitak je moguće čuvati 24 sata. Sok od nane se servira kada je vruć letnji dan i kad vam dolaze dragi gosti.

menta

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!