Kompot od suvih šljiva recept

suve sljiveKompot od šljiva se pravi na razne načine, a nama je posebno interesantan kompot od suvih šljiva, jer su one dostupne tokom cele godine. Ovo nije samo ukusan napitak, nego se kompot od šljiva priprema kao prirodni lek protiv zatvora, posebno za bebe, ali i odrasle. Zdravije je od uzimanja lekova laksativa u apoteci. Osim toga topao kompot od suvih šljiva, je prijatan napitak za zimu i hladne dane, a za probavu je dobar regulator. Ponekad recept uključuje dodatak jabuka ili suvih smokava. Dakako, postoji i opcija da se pravi kompot od šljiva za zimnicu u teglama, ali pitanje je da li je to bolje, kad suve šljive imamo cele godine.

Kako napraviti kompot od suvih šljiva

Suve šljive treba dobro oprati u toploj vodi. Zatim ih staviti u šerpu i naliti vodu, pa tako da odstoje nekoliko sati, da apsorbuju vode i nabubre. U toj vodi ih posle treba i kuvati, 15-20 minuta dok ne budu mekane. Neko još dodaje rendanu koru limuna ili sok od narandže. Začin cimet se slaže i dodaje, ali ne uvek. Šećer se dodaje po želji, a ko ne koristi šećer u prohlađen kompot dodaje med.

Sastojci

300 gr suvih šljiva sa košticom
1 l vode
kora limuna ili sok od narandže
šećer ili med

Kompot od suvih šljiva upotreba

Kompot može da se pije topao i hladan. Ako se kompot od suvih šljiva koristi kao prirodni laksativ, trebalo bi da deluje za 24 sata. Ali nema nekih ograničenja u uzimanju, tako da može bezbedno da se uzima koliko je dugo potrebno. Ako se koristi kao lek protiv zatvora, onda se cimet ne dodaje, a ako ne, onda je upotreba cimeta dozvoljena.

Za bebe

Kompot od suvih šljiva se preporučuje za bebe koje su skolone zatvoru. Ako beba ne može da kaki ili ima tvrdu stolicu, dajte joj kompot od suvih šljiva. Što se tiče uzrasta, odnosno od kog meseca bebi možete dati ovaj kompot, najbolje je da odluči pedijatar.

suve sljive za kompot

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!