Sok od čuvarkuće

Čuvarkuća je ukrasna i lekovita biljka poreklom iz centralne i južne Evrope. Naučni naziv je Sempervivum tectorum, a postoji i nekoliko drugih sorti. Sok od čuvarkuće, kao i listovi, koriste se u narodnoj medicini vekovima i ne samo kod nas. Čuvarkuća je jestiva i koristi se za pripremu lekovitih preparata za spolja i iznutra.

Šta leči sok čuvarkuće

Kroz vekove listovi čuvarkuće i sok iz listova, u upotrebi su u narodnim lekovima. Poseduju antiupalna, adstrigentna, analgetska i diuretička svojstva. Stoga se sok iz čuvarkuće ili sečeni listovi, mogu koristiti spolja na kožu, kao obloge za opekotine, čireve, kurje oči, bradavice, lišajeve na koži, ubod insekta itd. Ublažavaju upalu i umiruju bol.
Kod kurjeg oka na nogama treba okupati stopala u soku, a onda priviti list čuvarkuće na kurje oko.
U prošlosti se sok od čuvarkuće koristio za uši i oči. Par kapi soka iz čuvarkuće, nakapanih direktno iz zasečenog lista u uho, izlečile bi bol u uhu. Na sličan način, u slučaju slabog vida usled upale očiju, sok iz čuvarkuće bi se koristio za smirivanje očiju.

Sok od čuvarkuće i meda

Med pomešan sa sokom od čuvarkuće pomaže u ublažavanju bola u ustima. Može se koristiti kod afti. Za upalne procese u organizmu je dobro ako se pije sok od čuvarkuće pomešan sa medom. Koristi se na primer, kod cista na jajnicima i dojkama i mioma, kod gihta, groznice i snižavanja temperature, protiv hemoroida, za čišćenje organizma itd.

Kako napraviti sok od čuvarkuće

Najlakše je ako imate sokovnik, onda listove čuvarkuće operete i ubacite u sokovnik. Ako ne, onda iseckajte sočne listove sitno, umotajte u gazu ili lanenu krpu i iscedite sok. Taj sok može da se koristi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Veće doze mogu imati purgativno dejstvo.

Sastav

Savremena medicinska istraživanja pronašla su u čuvarkući ugljene hidrate, limunsku kiselinu, jabučnu kiselinu, izocitrovu kiselinu, malonsku kiselinu, asparagine, flavonoide i sluz. Flavonoidi doprinose anti-inflamatornim svojstvima. Moderna nauka može samo da potvrdi ono što se znalo vekovima unazad.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!