Čaj od mente za želudac

mentaČaj od mente je jedan od najboljih čajeva, smaragdno zelene boje. Menta se koristi za želudac, kada se nadima, boli ili je preopterećen hranom. Osim toga čaj od mente je dobar za čitav niz drugih zdravstvenih problema. To je jedan od retkih čajeva koji može da se pije svakodnevno. Zato je ovaj čaj postao, da tako kažemo standardan čaj, slično kao što je u nekim zemljama zeleni ili crni čaj. Najbolja je pitoma menta (Mentha piperita), jer najviše miriše i ima lekovita svojstva. Poznati nazivi za mentu, koji su gotovo podjednako u upotrebi, su nana i metvica.

Kako koristiti mentu

Kada se pravi čaj od mente, najbolje ga je praviti od listova mente. Ako kupujete ovaj čaj gladajte da su to celi osušeni listovi. Tako je najbolje. Ako su usitnjeni tu je moguće da ima i primesa nekog drugog bilja ili je možda sva biljka usitnjena. Kad su celi listovi vidi se da je to menta. I čaj u filer kesicama je slabijeg kvaliteta, nego kad se pravi od celih listova.
Menta dobro uspeva i u našim krajevima, pa tako možete da je uzgajate u svojoj bašti, dvorištu ili okućnici. Najviše mirisa i eteričnogu ulja ima u listovima koji su pri vrhu biljke. Listove koji su na vrhu kidate i sušite za čaj, a ostatak biljke ostaje u zemlji da raste dalje.

Kako pravilno napraviti čaj od mente

Menta se ne kuva, nego se popari sa ključalom vodom ili se stavi u vodu koja je proključala, ali se odmah skloni sa ringle. Posudu treba poklopiti i ostaviti da odstoji do 30 minuta, da bi se iz listova izvukli svi korisni sastojci. Na jednu šolju vrele vode ide jedna puna velika kašika listova mente. Pogrešno je kuvati mentu, jer tako ispare vredni sastojci. Čaj se pije prohlađen, bez zaslađivača ili sa, kako vam drago.

Za šta se još koristi menta

Menta je u upotrebi i kao začin. Nekad se stavlja u jela koja se teško vare, da bi se olakšalo varenje i sprečilo nadimanje. Poznato je da je pasulj težak za želudac. Kada se pravi pasulj, pred kraj kuvanja se dodaje menta. To bi trebalo da spreči nadimanje i gasove, koje pasulj po pravilu prouzrokuje.
Menta se upotrebljava za dezinfekciju usta i zuba. Ima osobinu da rashlađuje. Koristi se i za proizvodnju pasti za zube i tečnosti za ispiranje usta. Menta će neutralisati i neprijatan zadah. Ovaj čaj opušta i smiruje organizam, pa se preporučuje i uveče pre odlaska na spavanje. Zbog svog karakterističnog prodornog mirisa, menta nadražuje i pročišćava disajne organe.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!