Sok od jagoda recept kako se pravi

sok od jagodaSok od jagoda je napitak prepun vitamina, a recept kako se pravi je sasvim jednostavan, tako da to može svako kod svoje kuće da isproba. Kad nastupi proleće ili leto, dolazi sve toplije vreme, potrebno nam je više tečnosti i osveženje, pa su voćni napitci pravi izbor. Šta drugo izabrati nego sezonsko voće. Sezonu jagoda treba iskoristiti, da se ovo fantastično voće jede u svežem stanju i da se napravi osvežavajući sok od jagoda.

Kako napraviti sok od jagoda

Oprati i očistiti jagode i iseckati na komadiće, pa staviti u blender. Dodati limunov sok i med. Sipati i pola čaše vode i sve izmiksovati. Kad je sok od jagoda gotov, sipati ga u čaše i još staviti kockice leda da napitak malo rashlade. Dobijamo savršen prirodan osvežavajući napitak.

Sastojci za 2 čaše soka od jagoda

1 šolja iseckanih jagoda
2 kašičice limunovog soka
2 kašičice meda
½ čaše vode

Sezona jagoda

Iako mogu da se nabave u različitim periodima tokom godine, prava sezona jagoda je od aprila do jula. To je period kada je ovo voće najukusnije i kada ga treba što više konzumirati. Najbolje ih je koristiti u svežem stanju cele ili kao svež sok od jagoda.

Nutritivna vrednost i lekovita svojstva jagode

Jagode sadrže minerale kalijum, kalcijum, fosfor, mangan i gvožđe.. Od vitamina jagoda ima karoten, vitamine B kompleksa, vitamin C (oko 60 mg na 100 gr) i vitamin E. Jagode mogu uzimti i dijabetičari. Jagode su korisne za čišćenje ogranizma, te kod srčanih i reumatskih oboljenja. Kao dobar izvor C vitamina predstavljaju značajan podsticaj za imunitet. Povoljno deluju na krvnu sliku, pritisak i živce.
Kod nekih osoba jagode mogu da izazovu alergiju, pa je potreban oprez.

jagode

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!